En kvinne med hodelykt fra Hjelpekorpset står i en mørk skog Vis bildetekst
(Foto: Oslo Røde Kors)

Røde Kors ber turgåere ta “kameratsjekk” av tursekkene

Denne uken starter høstferien i store deler av landet. Røde Kors oppfordrer alle til å ta en ekstra sjekk av hva turfølget har med i sekken for å være i stand til å takle skader, kulde og mørke.

Høsten er ofte en tid på året hvor det er litt ekstra å gjøre for den frivillige redningstjenesten. Før helgen falt den første snøen nord i landet, og snøen kommer stadig lavere ned.

– Vi ser hvert år tilfeller av at turgåere ikke har tatt høyde for at det både har blitt kjøligere og at det mørkner tidligere enn for bare få uker siden med sene sommerkvelder. Vi oppfordrer alle til å gjøre sitt for å ikke havne i trøbbel i naturen, sier landsrådsleder Kjersti Løvik i Røde Kors Hjelpekorps.

En kvinne i hjelpekorpsuniform smiler til kamera
Kjersti Løvik, landsrådsleder i Røde Kors Hjelpekorps, oppfordrer alle turgåere til å ta høyde for skiftende vær.

– Ikke bli overrasket om det kommer snø i områder der du nylig gikk på tur i sommerklær, sier hun. 

Advarer mot nedkjøling

To av de vanligste årsakene til at turgåere trenger hjelp er nedkjøling og at man rett og slett går seg bort. Men selv med god kontroll på hvor du er og hvor du skal, kan plutselige værendringer, kulde og mørke bli en farlig kombinasjon. 

– Du trenger ikke å gå deg bort for å få en ubehagelig tur. Skulle du være så uheldig å bli overrasket av vått vær, er det veldig viktig å kunne skifte til tørre klær for å ikke kjøles ned.

landsrådsleder Kjersti Løvik i Røde Kors Hjelpekorps

Nedkjøling kan raskt forverre situasjonen for en person som trenger førstehjelp eller har gått seg bort.

Sjekk hverandres tursekk

Landsrådslederen oppfordrer alle foreldre til å tenke litt ekstra gjennom hva de pakker i tursekken før familien legger ut på høstfjellet. Litt ekstra av vann, mer mat enn du tror du trenger og varme klær kan utgjøre en stor forskjell. 

– Nå er tiden inne for foreldre til å finne frem ulltøyet og å alltid ha med ekstra skift, selv på korte turer, sier landsrådslederen. 

En kvinne fra hjelpekorps snakker i nødnett
Hjelpekorps over hele landet er klare for å trå til om noen er uheldige på tur. Heldigvis er de fleste turer udramatiske, men man vet aldri når forholdene ikke blir som man har tenkt seg. (Foto Lene Sørøy Neverdal /Sogn og Fjordane Røde Kors)

For å ha full oversikt over hva turfølget har med seg av både forsyninger og sikkerhetsutstyr, oppfordrer Løvik alle om å fortelle hverandre hva man har med, det hun kaller en “kameratsjekk” av sekken. 

– Dersom en i turfølget blir skadet, kan det være avgjørende for om de andre klarer å hjelpe om man vet hvem som for eksempel har med førstehjelpsutstyr og hvor dette er plassert i sekken, sier hun. 

En person står over et kart og kompass
Kart og kompass er ikke bare lurt å ha med seg, men det er også viktig å faktisk lære seg hvordan man bruker det. Husk at man kan havne i områder der mobilen ikke har dekning, eller at man er tom for batteri. (Foto: Lene Sørøy Neverdal /Sogn og Fjordane Røde Kors)

Hjelpekorpslederen minner om Fjellvettregel nummer fem som sier at man alltid må ha med ekstra utstyr for å kunne hjelpe seg selv og andre. Her er hennes forslag til pakkeliste: 

  • Ekstra klær. Ta alltid høyde for at turen blir lengre enn planlagt og at været kan skifte raskt 
  • Niste og varm drikke. Ta med mer enn du tror du kommer til å trenge. 
  • Kart og kompass. Sørg for å lære deg å bruke dette før du legger ut på tur. Husk at mobilen og batteriboksen kan gå tom for strøm. 
  • Liggeunderlag. Godt å sitte på, og viktig for å holde varmen 
  • Hodelykt. Husk ekstra batterier. 
  • Vindsekk. Blir du sittende og det er kaldt, vil en vindsekk raskt bidra til å skape et lunt skjul for et helt turfølge. 
  • Førstehjelpsutstyr