Fire frivillige som øver på redning Vis bildetekst
ØVELSE: Frivillige fra Hjelpekorpset demonstrerer redning av druknet person ved inngangen til sommerferien 2023. Foto: Randi Glomsrud/Røde Kors.

Røde Kors forberedt på massiv innsats i sommerferien

Frivillige i Hjelpekorpset ruster seg til innsats i søk- og redningsaksjoner og forbereder seg på å hjelpe mennesker som rammes av hete.

Sommeren er høysesong for søk- og redningsaksjoner i fjellet.

– Vi har allerede sett tegn til at dette kan bli en travel sommer på flere områder. Det vil kreve innsats fra hele spekteret av frivillige i Røde Kors.

Kjersti Løvik, landsrådsleder Røde Kors Hjelpekorps

De siste ukene har frivillige i hjelpekorpset også bistått brannvesenet med støttefunksjoner under skogbranninnsats flere steder i landet. Mens skogbrannfaren nå ser ut til å bli mindre i Sør-Norge, blir det tørrere i nord. 

– Røde Kors ber alle følge myndighetenes råd og forbud knyttet til bål og åpen ild. Hver enkelt har et ansvar for at branner ikke oppstår, også på tur, sier Løvik. 

Pass på i varmen 

Gjennom sommeren har frivillige fra Røde Kors sanitetsvakter på store festivaler og arrangementer. Dehydrering og småskader er de vanligste problemene som må løses. 

Annenhver innbygger i Norge har ikke god nok kunnskap om hvordan man skal beskytte seg mot hete. Derfor har Røde Kors utviklet 9 råd mot ekstremvarme. 

Under VG-lista-showet på Rådhusplassen i midten av juni behandlet Røde Kors 396 skader, der hete var en medvirkende årsak. Det er nesten tre ganger så mange som i 2022. 

Kjersti Løvik i uniform
Kjersti Løvik, landsrådsleder Røde Kors Hjelpekorps.

Også på et større arrangment på Aker Brygge behandlet frivillige fra Røde Kors et stort antall mennesker få helsehjelp på grunn av varmen. 

– Det store tallet mennesker som trengte behandling er en sterk påminnelse om at det er veldig viktig å sørge for nok vanninntak når høye temperaturer slår inn. Dehydrering er viktig å unngå i sommervarmen, enten det er på fjellet, ved sjøen eller i varme bykjerner sier Løvik. 

Kan bli kaldt på fjellet 

Røde Kors Hjelpekorps har 6000 frivillige, som står i beredskap året rundt. I sommer vil mange av dem bemanne vakthytter og båter, mens resten er i beredskap der de er.  

Løvik ber alle som nå går inn i sommerukene med planer om turer i fjell, skog og ved sjøen om å følge Fjellvettreglene for å øke muligheten til å klare seg selv hvis noe uventet oppstår. 

– Vi håper mange får gode naturopplevelser. For å unngå å komme i trøbbel, er nok vann, mat og varme klær i sekken viktig også om sommeren. Norsk natur er lunefull, og selv på varme sommerdager kan kveldene og nettene bli riktig kalde, sier hjelpekorpslederen.