Dramatisk for sivile i Daraa sør i Syria

Titusener flykter nå fra kampene i det sørlige Syria. I Daraa, Sweida og Quenitra har mange sivile måtte flykte for å komme seg bort fra kampene. Rapportene Røde Kors får er dramatiske.

Samtidig som kampene pågår er det vanskelig å komme inn for å gi førstehjelp eller komme inn med annen livsviktig nødhjelp.

- Sammen med Syrisk Røde Halvmåne jobber vi nå med å finne måter å nå fram på. Dette er krevende arbeid så lenge det ikke er trygt for de frivillige som er i området, sier Carl Morten Ødegård, som er landansvarlig for Norges Røde Kors i Syria.

I følge FN har opptil 50 000 mennesker flyktet fra området de siste ukene, og frykten er at en videre opptrapping av situasjonen vil føre til at mange flere må flykte. Samtidig er det mange sivile som nå vender tilbake til Øst-Ghouta, som var den siste store militære operasjonen i Syria.

- Vi hører om folk som har flyktet ut av området som har søkt ly under trærne. Samtidig vet vi at flere sykehus er ødelagt og at tilgangen på helsehjelp er vanskelig. Vi frykter at behovet for helsehjelp øker, samtidig som flere sykehus stenger, på grunn av de kraftige kampene, sier Ødegård, som for tiden er i Damaskus.

Røde Kors ber de som deltar i kampene gjør det de kan for å beskytte sivile, og at alle som ønsker å komme seg bort fra området får det.

Den siste tiden har Røde Kors gjort klar nødhjelpslagre og andre forberedelser.

- Når kampene intensiveres i et område er det mye vi også må forberede oss på. Det er viktig å sørge for at nødhjelp kommer inn i området, og samtidig sørge for at de som flykter ut får et trygt sted å være og at de har det de trenger der. Mange har flyktet fra alt, og trenger både mat, vann, tak over hodet og helsehjelp, sier Ødegård.

Det Syriske opprøret og oppløpet til dagens borgerkrig begynte i Daraa i 2011. En våpenhvile har vært på plass siden i fjor sommer, men har sakte gått i oppløsning.