Støl i fjellet Vis bildetekst
Høstferie på fjellet er noe av det fineste du kan oppleve. Flotte farger og klar luft gir deg energi til å møte vinteren. Foto: Camilla Gilje Thommessen

Ber turgåere ta ansvar for egen sikkerhet i høstfjellet

Etter flere leteaksjoner i fjellet de siste ukene, oppfordrer Røde Kors alle turgåere til å planlegge fjellturer i høstferien godt.

Etter en sensommer og inngang til høsten med uvanlig mye godt vær har mange turgåere blitt overrasket av vanlig høstvær med mer kulde, tåke, vind og mørke.

I slutten av september deltok frivillige fra Røde Kors og andre organisasjoner i leteaksjoner og henteoppdrag både i Lyngen, i Lofoten og på Bitihorn ved Beitostølen. For halvannen uke siden måtte et turfølge på tre hjelpes ned fra Gygrestolen i Telemark etter å ha gått seg bort.

– På høsten må våre frivillige ofte rykke ut fordi turgåere ikke tar høyde for at det blir mye tidligere mørkt enn for bare få uker siden. Med mørke kommer kulda, og mangler du det vesentlige i tursekken, kan enkle dagsturer ende i farlige situasjoner, sier landsrådsleder Kjersti Løvik i Røde Kors Hjelpekorps.

– Når du har nådd målet for turen, er du bare halvveis.

Kjersti Løvik, landsrådsleder Røde Kors Hjelpekorps
Turgåerer ved Bukkelægret
Planlegg turen som om den blir lengre enn antatt, oppfordrer Røde Kors Hjelpekorps. Foto: Åshild Losnegard

Årlig deltar frivillige i Røde Kors sine flere hundre lokale korps i rundt 1600 søk- og redningsaksjoner. I sommer opplevde ett hjelpekorps i Sør-Norge at de måtte hente ned samme person to ganger fra samme fjellområde. Vedkommende hadde verken nok mat eller drikke og gikk fullstendig tom for krefter.

– Flere hendelser i sommer gikk bra fordi det var varmt vær. Nå kan dårlig planlagte turer få langt mer alvorlige konsekvenser på grunn av kulda og mørket, sier landsrådslederen.

– Når du har nådd målet for turen, er du bare halvveis. Du skal hjem igjen, og da er det viktig å ikke være tom for energi eller pådra seg nedkjøling.

Mennesker på tur i fjellet
Si fra hvor du går! Fjellvettregel nummer 1 gjelder for alle turer. Foto: Åshild Losnegard

Ved inngangen til høstferien ber Løvik alle om å sørge for å ha med ekstra mat, drikke og varme og vindtette klær selv på korte turer. Hun oppfordrer alle til å ha med lomme- eller hodelykt på tur og sjekke kartet både før du går og mens du er på tur, for å unngå å miste merket eller skiltet sti underveis.

– Du har selv et ansvar for å kunne takle uforutsette hendelser, som plutselige væromslag. Bruker du fem minutter ekstra på å pakke tursekken, er du mye bedre forberedt på det som kan skje, sier Løvik.

5 tips for en tryggere tur

 

  1. Planlegg turen som om den blir lengre enn antatt. Det betyr at du tar med ekstra mat, ekstra vann og godt med ulltøy. Det er lurt å ta høyde for at det både blir kaldere og at du blir våt og må skifte klær for å holde varmen.
  2. Sørg for å vite hvor du er. Å lære seg kart og kompass og å ta med dette utstyret er viktig. Kart og kompass gir en ekstra trygghet i tilfelle du går tom for batteri på telefonen eller havner utenfor dekningsområdet.
  3. Ta med praktiske «duppeditter». Lommelykt, litt opptenningsved eller tennbriketter, et plagg som er lett å se for letemannskaper og en fjellduk for ekstra ly er alltid smart å ha med.
  4. Bli enige om en plan B. Dersom dere kommer ut for uventede situasjoner, er det viktig at gruppa på forhånd har blitt enige om hva dere skal gjøre. Sørg for at det i gruppa er lov å si at dere skal snu hvis noen føler seg utrygge.
  5. Si fra hvor du går. Fjellvettregel nummer 1 gjelder for alle turer. Sørg for at noen vet hvor du er.