En mann står foran et hus med vann til livet Vis bildetekst
Dette er huset til Farooq Hossain Gazi. Han bor i en kystby i Banglades. Huset brukte han alle sparepengene sine på å bygge. Foran huset pleide han å dyrke mat for å forsørge seg. Dette er det andre hjemmet han har mistet under en naturkatastrofe. (Foto: Rafiqul Islam Montu/Norwegian Red Cross)

Ny Røde Kors-rapport: Klimakrisen gjør kystsamfunn ubeboelige for flere hundre millioner mennesker

Klimakrisen er i ferd med å kvele sårbare kystsamfunn og tvinger flere hundre millioner mennesker til å flytte, slår en ny rapport fra Røde Kors fast.

Selv om klimagassutslippene stanset i dag, vil havnivået fortsette å stige i lang tid fremover. Innen stigningen stanser, vil hjemmene til 360 millioner menneske være under vann. Jo lengre tid det går før vi får ned utslippene, jo flere rammes.

– Det er helt avgjørende at vi snakker ærlig om klimakrisen. Det handler om menneskers liv, både nå og i tiårene framover. Politikerne på klimatoppmøtet i Glasgow har et ansvar for å gjøre framtiden mulig for generasjonene som kommer etter oss, dersom fagre løfter og store ord ikke følges opp med konkret handling.

Bernt G. Apeland, generalsekretær Røde Kors

Dramatiske konsekvenser for kystsamfunn

Den nye Røde Kors-rapporten «Turning the Tide» som presenteres på COP26 torsdag, oppsummerer hva forskningen på klimakrisens humanitære konsekvenser for kystsamfunn sier, og viser hvordan disse allerede utfolder seg.

Mexico: – Huset var borte. Jeg så bare hav og sand

En kvinne står foran et hus ved havet
I Mexico har halve huset til Marlit har blitt tatt av havet. Nå lever hun og familien i to små rom, og håper resten av huset ikke faller sammen. (Foto: César Rodríguez/Norwegian Red Cross)

Til tross for at mennesker i kystnære områder rundt i verden lever under veldig forskjellige forhold, har de én ting felles.

– Høyere temperaturer, oversvømmelser og stormer ødelegger hus og hjem, og går utover helse, skolegang og folks levebrød. De økonomiske tapene og materielle skadene som klimakrisen forvolder i sårbare kystsamfunn tvinger mennesker til å flytte på seg, ofte til like kummerlige kår i eget land, sier Apeland.

Utslippsreduksjon og klimatilpasning

Utslippsreduksjon er vårt viktigste verktøy for å forhindre unødvendige lidelse i fremtiden. Samtidig må vi støtte de berørte i å gjennomføre klimatilpasningen som må til for at de skal kunne bli boende der de har sine røtter og tilhørighet.

Klimakrisen rammer de som har minst aller hardest. Orkaner, flom og tørker ødelegger hjem og tvinger mennesker på flukt. Røde Kors er på plass over hele verden for å hjelpe de som rammes hardest.

– Menneskene vi møtte i arbeidet med denne rapporten er sterke og tilpasningsdyktige, men når jorda smuldrer, fisken forsvinner, og temperaturer blir ulevelige møter lokalsamfunnene klimatilpasningens yttergrenser.

Bernt G. Apeland, generalsekretær Røde Kors