Kvinnelig frivillig fra Røde Kors registrerer person som skal vaksinere seg Vis bildetekst
Frivillige i Røde Kors bistår på vaksinesenteret i Fredrikstad i førjulstiden. Foto: Morten M. Apenes/Forsvaret

Frivillige forbereder seg på massiv koronainnsats

Røde Kors-frivillige har i snart to år bistått med pandemirelaterte oppgaver. Lokalforeninger over hele landet er forberedt på innsats i vaksine- og testoppdrag også i januar.

Med økt smitte og oppstart av tredje vaksinedose for store deler av befolkningen, forbereder Røde Kors seg på stor aktivitet de neste ukene.

– Våre frivillige er klare til å bistå enda mer der det trengs også i tiden fremover

Thor Inge Sveinsvoll, president i Norges Røde Kors

På det meste har frivillige i 134 lokale Røde Kors-foreninger vært i innsats for å bistå på teststasjoner og vaksinestasjoner for å bekjempe covid-19-viruset.

Omfattende innsats

I tillegg har frivillige gjennom pandemien hjulpet mennesker i karantene og isolasjon med praktisk hjelp, gjennomført psykososiale tiltak og deltatt i smittesporing, pakking av smitteprøver og transport av laboratorietester.

– Vi er veldig stolte over innsatsen våre frivillige har ytt. Vi snakker mange titalls tusen tjenestetimer, hvor unge og eldre frivillige har gitt av sin fritid for å avhjelpe en svært krevende situasjon for myndighetene og befolkningen, sier Sveinsvoll.

I november var over 50 lokalforeninger i Røde Kors aktive i koronabistand, som støtteaktør for lokale myndigheter.

– Dugnaden fortsetter

Mandag startet Agder Røde Kors opp med beredskapsambulanser for å avlaste Sørlandet sykehus, og en rekke lokalforeninger er i full gang med å bemanne oppgaver på teststasjoner, ved institusjoner og på vaksinesentre.

– Vi forventer økt behov for innsats fra frivilligheten i vaksinerings- og testinnsatsen, særlig fra tidlig januar. Røde Kors er akkurat nå i samtaler med fylkesberedskapsrådene og statsforvalterne for å kartlegge behov og planlegge bistand til kommunene, sier presidenten.

– Dugnaden fortsetter, og den skal vi være med på så lenge det trengs.

Thor Inge Sveinsvoll, president i Norges Røde Kors

For pressehenvendelser, kontakt: 
Røde Kors pressevakt +47 94 87 29 99 (ikke SMS) eller pressevakt@redcross.no