To menn løfter bager inn i kasser Vis bildetekst
Røde Kors har gjennom helgen pakket og klargjort nødhjelpsforendelsen som skal sendes til Ukraina. (Foto: Sol Sigurjonsdottir / Røde Kors)

20 tonn nødhjelp sendes fra Norge til Ukraina

Røde Kors i Norge sender nå 20 tonn livsviktig nødhjelp til Ukraina.

Røde Kors i Norge er i tett dialog med Ukraina Røde Kors, og sendingen inneholder det de har etterspurt.

– Det største problemet er å få ting inn i områder med kamphandlinger. Det betyr at de går tomme for utstyr og trenger påfyll, sier Olav Aasland i Røde Kors.

Stort behov for førstehjelpsutstyr

Det er særlig stort behov for førstehjelpsutstyr. Totalt sendes over 3.500 førstehjelpsbager, -kofferter og -kit.

I tillegg inneholder sendingen utstyr som: feltsenger, bårer, tepper, klær, generatorer, aggregat, såpe, håndklær, medisinsk utstyr og kit for nyfødte.

En pakke for nyfødte med klær, teppe, såpe, tåteflaske, kopp og håndkle
Nyfødt-kitet inneholder klær, teppe, lue, kopper, bleier, tåteflaske, såpe, håndkle og teskje. (Foto: Sol Sigurjonsdottir / Røde Kors)

Kirurgiske forsyningsenheter

Torsdag 10. mars sendte Røde Kors også en lastebil med medisinsk utstyr, såkalte kirurgiske forsyningsenheter (Surgical Supply Kits). De er satt sammen for å kunne behandle for eksempel 100 pasienter i 10 dager eller 10 pasienter i 100 dager. 

Disse pakkene inneholder for eksempel kateter, kanyler, sprøyter, kompresser, bandasjer, absorberende laken, hansker og ansiktsmasker, skalpeller, og gips.

Biler for å styrke helseinnsatsen

Denne uken transporterer Røde Kors-frivillige biler til Polen. Her overtas de av kolleger som kjører videre inn til Ukraina. Disse bilene skal styrke vårt helsearbeid i landet.

– Røde Kors setter stor pris på at Møller Mobility Group har bidratt med fem biler til Røde Kors sin innsats. Akkurat nå er de første bilene på vei sørover i retning Ukraina, sier Jørgen Haldorsen, direktør for Røde Kors i Norge sin internasjonale avdeling.

En mann står foran et snødekket landskap
Thomas Sannes er en av de frivillige som nå kjører biler til Polen. (Foto: Roar Dalmo Moltubak, Norges Røde Kors)

En av de frivillige som skal kjøre bilene er Thomas Sannes som er korpsleder i Akershus Røde Kors Hjelpekorps. Til daglig jobber han som prosjektleder innen IT, men han bruker sin fritid som frivillig for Røde Kors hjemme i Akershus.

– Man følger med på hva Røde Kors gjør i utlandet i humanitære kriser, og vi har veldig lyst til å hjelpe til så godt vi kan. Når man får muligheten til å hjelpe våre frivillige kolleger i utlandet er vi lett å be. Dette er noe vi tenker kan hjelpe Røde Kors til å yte humanitær bistand, sier Sannes.

Støtter menneskene i Ukraina og de som har flyttet ut av landet

Røde Kors bevegelsen responderer nå både i Ukraina og i landene rundt. Røde Kors, gjennom ICRC og Ukrainsk Røde Kors støtter nå de som er rammet i store deler av landet. Ukrainsk Røde Kors primært med hjelp til evakuering og førstehjelp, mens ICRC jobber med å levere medisinsk utstyr, mat og vann til sykehus og sivilbefolkningen.

Norges Røde Kors har for øyeblikket 4 delegater i Ukraina. Disse bidrar med å vurdere behov for nødhjelp og assistanse og bidrar med helsehjelp.