Røde Kors advarer mot betydelig rasfare

Røde Kors ber skikjørere på romjulstur passe på skredfaren.  

Røde Kors ber skikjørere på romjulstur passe på skredfaren.  

– Det er betydelig rasfare i flere sentrale turområder.  Særlig toppturkjørere bør være forsiktig de nærmeste dagene, sier Kjersti Løvik, leder for landsråd hjelpekorps i Røde Kors.

Mange reiser til fjells i romjula og Løvik håper alle får fine turer når julehøytiden og det kraftige uværet i deler av Norge har gitt seg.

- Men det er gode grunner til å være forsiktig de nærmeste dagene, sier Løvik.

Allerede har det vært flere leteaksjoner for hjelpekorpsene på grunn av dårlig vær og ras.  Løvik håper å unngå alvorlige ulykker og leteaksjoner hvis turfolket vise godt fjellvett og tar hensyn til skredfaren.

Årsaken til rasfaren varierer. I Nord-Norge og deler av Vestlandet er det kommet mye snø og med høy.  Mye våt snø har gitt rasfare i deler av landet, mens den sterke vinden har skapt utrygge områder i andre deler av landet og høyere til fjells.

- I flere fjellområder Sør-Norge er det en ustabil situasjon på grunn av sterk vind som har lagt mye snø i fonner og leheng. Toppturkjørere bør være forsiktig med å oppsøke bratte og snørike heng hvor det kan se fristende ut å kjøre de nærmeste dagene. Særlig der det ellers er lite snø å kjøre på, sier Løvik.

I Nord-Norge og til dels også Vestlandet er det meldt mye dårlig vær, og Løvik tar det for gitt at turfolk viser fjellvett og følger værvarslingen.

- Romjula har blitt en populær og fin turtid, spesielt for alle med hytter. Men det er lett å glemme at både været og føret ofte er ustabilt på denne tiden av året og at det fort blir mørkt og vanskelig å finne fram. 

For alle som ikke er på fjellet er det viktig å passe på at isen er usikker på de fleste vann. 

– Dette gjelder særlig barna, som gjerne vil leke på isen og særlig der det er lite snø, sier Løvik.

Røde Kors oppfordrer alle som skal på ski om å følge nøye med på værmeldingene og varsom.no, og oppfordrer til å registrere observasjoner i regObs.no.

Røde Kors pressevakt: +47 94 87 29 99

Vi bruker informasjonskapsler til å forbedre din brukeropplevelse og for at vi skal forstå hvordan du bruker våre nettsider. Personvernregler