Bangladesh: En kamp mot klokka for de sykeste barna

Over ti tusen barn som har flyktet fra Rakhine er så svekket at de kan dø. De første pasientene er behandlet på feltsykehuset Røde Kors har åpnet i flyktningleirene i Bangladesh.

Støtt vårt arbeid i Bangladesh

- For mange av de svakeste og sykeste barna er det en kamp mot klokka fordi levekårene er så elendige. Feltsykehuset som åpner i dag skal gi livreddende helsehjelp til de aller svakeste, sier generalsekretær Bernt G. Apeland i Røde Kors.

En dødelig kombinasjon av utmattelse, sykdommer, undernæring og diaré bidrar til at altfor mange av de minste barna er døden nær eller har dødd, er erfaringene til helsepersonellet på feltsykehuset til Røde Kors som har vurdert helsesituasjonen hos de sist ankomne flyktningene.

Situasjonen er også kritisk for mange voksne som har vært skadet under flukten fra Rakhine eller er svekket av de dårlige levekårene i leirene.

muhamed-bangladeshERU-900x
Lille Muhamed på åtte måneder var første pasient som ble operert ved det norskledede feltsykehuset ved Cox's Bazar i Bangladesh. Han hadde kollapset lunge og overtrykk i brysthulen, men har det nå etter forholdene bra. Foto: Emilia Kangasluoma/Røde Kors

Frykter forverring

- Vi frykter en forverring av helsetilstanden fordi mange er utmattet av å bo under så dårlige levekår, fordi mange flere er på vei hit, og fordi mange er truet hvis epidemier som kolera bryter ut, sier Apeland. 

Røde Kors-bevegelsen har oppdatert krisen i Bangladesh til det høyeste krisenivået globalt.

Feltsykehuset åpnet midt blant en halv million nye flyktninger som har kommet siden voldshandlingene startet i slutten av august, og en halv million som har flyktet tidligere eller er fra den opprinnelige befolkningen.

- Dette blir det første fullt fungerende sykehuset i leirene, og vil også støtte de mobile helsestasjonene til Bangladesh Røde Halvmåne og andre helsetiltak i leirene, sier Mozharul Huq, generalsekretær i Bangladesh Røde Halvmåne.

De nærmeste sykehusene ligger halvannen time unna, og er allerede overfylte med dobbelt belegg. Feltsykehuset er også tilgjengelig for flyktningene som ikke har anledning til å reise ut av områdene.

- Noen av de verste forholdene vi har jobbet i

- Dette er noen av de verste forholdene vi har jobbet i. Feltsykehuset vårt er nå satt opp til å kunne hjelpe pasienter med både livstruende tilstander og de noe mere vanlige sykdommene, sier teamleder Peter Meyer i Norges Røde Kors.

Han har ansvaret for å bygge opp og starte sykehuset fra Røde Kors i Norge og Finland. Det drives sammen med Bangladesh Røde Halvmåne, og vil ha en blanding av ansatte og internasjonalt nasjonalt fra Røde Kors i Norge, Finland og flere andre land.

Sykehuset har plass til 60 sengepasienter, og kan i tillegg behandle opptil 40 pasienter ekstra hvis det bryter ut kolera. 500-1000 vil i tillegg bli vurdert og få dagbehandling der det er behov for det.

Sykehuset kan gjennomføre alt fra operasjoner til kompliserte fødsler og andre grunnleggende sykehustjenester.

coxsbazarERU1600x
Foto: Emilia Kangasluoma/Røde Kors

Mediehenvendelser: Røde Kors’ pressevakt, mobil: +47 94 87 29 99        

Vi bruker informasjonskapsler til å forbedre din brukeropplevelse og for at vi skal forstå hvordan du bruker våre nettsider. Personvernregler