En kvinnelig Røde Kors delegat i flyktningleir jobber i stekende sol Vis bildetekst
ICRC helsepersonell er i gang med å få på plass store mengder utstyr til feltsykehusene og andre fasiliteter. Al Hol-Leiren, Syria (foto: Mari Aftret Mørtvedt, ICRC)

Røde Kors åpner feltsykehus i Al Hol-leiren i Syria

For å kunne gi livreddende helsehjelp til flere mennesker åpner Røde Kors nå et feltsykehus med kirurgisk kapasitet i Al Hol-leiren nordøst i Syria.


Sammen med Syrisk Røde Halvmåne og den Internasjonale Røde Kors-komiteen (ICRC) åpner Røde Kors i Norge et feltsykehus i leiren der en stor andel er kvinner og barn.

– Helsesituasjonen er alt for dårlig i leiren og Røde Kors og Røde Halvmåne har lenge jobbet med å øke tilgangen på helsehjelp. Befolkningen bærer preg av å ha levd i krig gjennom flere år og mange har ikke hatt tilgang på helsetjenester. Mange barn bærer på store traumer. Vi er glad for at dette sykehuset kan være til hjelp for ti-tusener av mennesker som lever i en veldig vanskelig situasjon, sier Bernt G. Apeland, generalsekretær i Røde Kors.

Sykehuset vil kunne gi livreddende kirurgisk- og medisinsk hjelp til pasienter og får 30 sengeplasser.

– Vi vet det er mange mennesker i leiren som har krigsskader, som for eksempel skuddskader. Røde Kors sine kartlegginger i leiren har vist at mange går med ubehandlede krigsskader. Alle menneskene som bor i leiren, uavhengig av bakgrunn, ideologi og nasjonalitet skal ha tilgang til behandling på sykehuset dersom de har behov for det. Dette er et grunnleggende prinsipp for Røde Kors og Røde Halvmåne. Feltsykehuset vil dermed kunne gi mange av de mest sårbare livsviktig hjelp, sier Apeland.

Les også: Styrker helsehjelp til leir

Et team på mer enn 30 helsepersonell, teknikere og administrative delegater er på plass ved feltsykehuset. Mange av nødhjelpsarbeiderne er fra Norge, men det er også personell fra Danmark, Island og Finland.

Hjelpearbeidere og lokale Røde Kors frivillige
Delegater og helsepersonell fra ICRC og lokale frivillige i gang med å rigge feltsykuset. (Photo: Ali Yousef, ICRC)

90 prosent kvinner og barn

I løpet av det siste halvåret har mer en 60.000 nye internt fordrevne ankommet leiren, som har vokst i hurtig tempo. 90 prosent av de nyankomne er kvinner og barn.

Omtrent halvparten av de nyankomne er barn.

Mange av dem har behov for helsehjelp. Det har vært utfordrende å bygge opp kapasiteten til å ta hånd om så mange mennesker.

Ei lita jente står utenfor et telt. Den noe eldre broren kikker ut gjennom inngangsåpningen i teltet. Syrai Al Hol-leiren
Siden desember 2018 er mer enn 63.000 mennesker kommet i leiren. I dag bor rundt 74 000 mennesker i leiren. Rundt 90 prosent av dem som bor i leiren er kvinner og barn; Anslagsvis to tredjedeler er barn. (Photo: Ali Yousef, ICRC)

55 tonn med sykehusutstyr har blitt sendt med fly til Syria. Ferdig satt opp vil sykehuset dekke et område på størrelse med en fotballbane. Sykehuset består av mottak, operasjonsrom, tre avdelinger for kvinner, en for menn og en for barn.

I tillegg har sykehuset blant annet en intensivavdeling, apotek og administrative områder.

– En befolkning på over 70.000 mennesker trenger et sykehus. Med flere innbyggere enn byen Kristiansand vil det være mange som har behov for helsehjelp, ut over det som finnes av helsetilbud. Spesielt fordi de som lever her har flyktet fra krig og har vært utsatt for mye, sier Apeland.

Norske myndigheter har bevilget 35 millioner kroner til arbeidet med feltsykehuset.

 

For mer informasjon,´ ring Røde Kors pressevakt på tlf 94 87 29 99.