Jemen: Stengte grenser for nødhjelp kan koste liv

Blokaden av Jemen ble skjerpet på mandag og alle grenser ble stengt.

– Jemen opplever nå en av verdens største humanitære kriser, og all stopp i nødhjelp vil kunne føre til at flere mennesker dør, sier generalsekretær Bernt G. Apeland i Røde Kors.

Flertallet av de 27 millioner innbyggerne i Jemen er helt avhengige av import av mat, medisiner og annen helt nødvendig nødhjelp.

– Uten en rask løsning vil de humanitære konsekvensene bli store. Befolkningen er sterkt svekket etter tre år med krigføring. Situasjonen i landet er katastrofal.

All transport inn og ut av Jemen er stoppet, både i luften, til sjøen og på land. Til nå har det blant annet rammet en transport av klorintabletter fra Røde Kors som kan forhindre nye utbrudd av kolera.

Over 900 000 koleratilfeller

På drøyt ett år har antall tilfeller av kolera passerte 900 000, med over 2100 døde, og det er det verste utbruddet siden koleraregistrering startet etter andre verdenskrig.

I neste uke kommer nye medisinske forsyninger til landet, inkludert 50 000 doser insulin som må lagres kaldt og som ikke tåler å bli stoppet på grensen.

Den tre år lange krigføringen har allerede hatt katastrofale konsekvenser for landet. Mye av infrastrukturen er ødelagt og store deler av befolkningen er blitt avhengige av nødhjelp.

Angrep mot sivile bekymrer

– Vi er også svært bekymret over et stadig økende antall sivile ofre og målrettede angrep mot sivil infrastruktur som vannrensesystemer og sivile flyplasser. Slike angrep er i strid med internasjonal humanitær rett, sier Apeland.

Røde Kors i Norge har en norsk delegat i Jemen og bidrar til Røde Kors-komiteen sitt omfattende nødhjelpsarbeid.

Norske myndigheter bidrar med 50 millioner kroner til nødhjelpsarbeidet til Røde Kors i Jemen.

 

Mediehenvendelser: Røde Kors’ pressevakt, mobil: +47 94 87 29 99

Vi bruker informasjonskapsler til å forbedre din brukeropplevelse og for at vi skal forstå hvordan du bruker våre nettsider. Personvernregler