En hånd holder et famileportrett Vis bildetekst
Kongo (DRC) (Foto: Olav A. Saltbones/Røde Kors)

Økende antall familier som splittes

Antall familier som splittes av krig, konflikt og katastrofe høyere enn på fem år

– Rundt 74 000 familier har kommet bort fra hverandre den siste tiden grunnet krig, konflikt og naturkatastrofe, sier Bernt G. Apeland, generalsekretær i Røde Kors.

90 prosent økning

Tall fra den internasjonale Røde Kors-komiteen (ICRC) viser at antall familier som mister kontakt på grunn av krig, konflikt og katastrofe er høyere enn på fem år. Siden 2012 har antallet tilfeller der slektninger kontakter Røde Kors for å spore opp familiemedlemmer økt med 90 prosent. Bare i fjor ble det registrert 18 000 nye oppsporingssaker. For tiden er 15 000 barn savnet.

– Dette er nok bare toppen av isfjellet.

Bernt G. Apeland Generalsekretær Røde Kors


– Dette er nok bare toppen av isfjellet. På verdensbasis mangler vi nøyaktige tall, så antallet familier som forsvinner fra hverandre er trolig mye høyere, sier Bernt G. Apeland, generalsekretær i Røde Kors.

Konflikter og migrasjon øker risikoen for å miste kontakt

– Det å miste et barn er alle foreldres verste mareritt. For mange familier rammet av konflikt, vold eller naturkatastrofe er dette en realitet som kan vare i mange år. Konfliktene blir stadig mer langvarige, og ikke siden andre verdenskrig har flere mennesker vært på flukt. Disse faktorene øker risikoen for at familier mister kontakten, sier Apeland.

Røde Kors arbeider for å gjenopprette kontakten mellom mennesker som har mistet hverandre som følge av krig, konflikt, katastrofe eller migrasjon. Siden 2012 har Røde Kors gjenforent mer enn 7000 familier.

Du kan lese mer om Røde Kors oppsporingstjeneste her!

Støtt vårt arbeid

Vi bruker informasjonskapsler til å forbedre din brukeropplevelse og for at vi skal forstå hvordan du bruker våre nettsider. Personvernregler