Provisoriske telt satt sammen av presenninger står tett i tett i flyktningleiren. Det regner

Røde Kors frykter dødsfall i Hellas

Røde Kors er bekymret for forholdene i flyktningleiren Moria på Lesbos, og beskriver forholdene som kritiske.

Generalsekretær i Røde Kors, Bernt Apeland, besøkte denne uken flyktningleiren Moria på Lesbos, og utrykker stor bekymring for forholdene i leiren.

- Forholdene i Moria er svært dårlige. For å varme seg i bitende kulde har mange migranter åpen ild eller gassbrennere. Telt som står tett i tett kombinert med bruk av åpen ild er en reell fare for migrantene i leiren, forteller Apeland. Dette er en risiko som er uakseptabel, legger han til.

I Morialeiren oppholder det seg nå 4000 mennesker,  til tross for at leiren egentlig har en maksimum kapasitet på 1200 mennesker.

- Leiren er overfylt, og det er rett og slett farlige forhold. I november døde en eldre dame og et lite barn grunnet åpen ild i leiren. Vi frykter flere liv kan gå tapt, sier Apeland.

Han påpeker at greske og europeiske myndigheter ikke lenger kan vente med å forbedre boforholdene. Norske myndigheter bør nå legge press på europeiske og greske myndigheter slik at det  faktisk skjer noe for å bedre forholdene i leiren, legger han til.

berntihellas-normal-590x
Bernt G. Apeland på besøk i flyktningleiren Moria på Lesbos. Her bor det 4000 migranter, selv om leiren er ment for bare 1200 personer. Migrantene bor tett i tett i telt, og mange har vært der så lenge som 10 måneder. Foto: Thea Rabe/Røde Kors

Bør flyttes til fastlandet

På de greske øyene befinner det seg nå 14 000 migranter som ikke kommer seg videre. Disse har kommet etter at EU og Tyrkia signerte en avtale i 20. mars i fjor. Avtalen innebærer at migranter som ankommer Hellas kan returneres til Tyrkia, men det er til nå svært få som har blitt returnert.

- Mange av de som oppholder seg i Morialeiren har vært der i snart 10 måneder, forteller Apeland.

Røde Kors har lenge hatt dialog med greske myndigheter om å bedre boforholdene i leiren, i tillegg til å oppfordre myndighetene om å flytte migrantene fra øyene til fastlandet.

- Vi mener migrantene bør flyttes til fastlandet hvor det er bedre forhold, og at de må få behandlet asylsøknaden sin så raskt som mulig, sier Apeland.

Hittil i år har 900 personer kommet til Hellas, i gjennomsnitt 45 per dag.

Behov for psykososial støtte

Etter en kartlegging gjort av Røde Kors i høst kom det frem at det er et stort behov for psykososial støtte hos migrantene.

- Mange som oppholder seg i Moria er svært frustrerte. Derfor har Røde Kors begynt med ulike aktiviteter og samtaletilbud, forteller Apeland.

Å snakke en til en med migranter er en viktig del av arbeidet til Røde Kors. Den internasjonale Røde Kors komiteen (ICRC) besøker jevnlig internerte fanger i Moria. ICRC besøker alle interneringsleire i Hellas, hvor de snakker med migrantene.

Frivillige fra Hellensk Røde Kors er også tilstede i Morialeiren, og deler jevnlig ut nødhjelpsartikler. Denne uken ble delt ut vinterutstyr med sokker, luer og skjerf.

I tillegg tilbyr Røde Kors oppsporingstjeneste inne i leiren. Her hjelper Røde Kors de som har mistet kontakt med familien å spore dem opp.

- Å få kontakt med familie man ikke har snakket med på mange år utgjør en enorm forskjell i en vanskelig situasjon, sier Apeland.

Les mer om vårt arbeid i Hellas


Mediehenvendelser: Røde Kors pressevakt: +47 948 72 999