bangladesh-coxsbazar-1600x

Røde Kors øker hjelpen for alle på flukt fra volden i Rakhine

Volden som startet 25. august i delstaten Rakhine har sendt tusenvis på flukt internt i området, og mange flere har behov for nødhjelp.

Den Internasjonale Røde Kors- komiteen (ICRC), Det Internasjonale Røde Kors- forbundet (IFRC) og Myanmar Røde Kors er blant de få humanitære aktørene som har tilgang til dem som er på flukt, og trapper nå opp innsatsen for å møte behovene.
 
-  Sikkerhetssituasjonen i Rakhine er utfordrende, og dårlig infrastruktur og omfanget av krisen gjør hjelpearbeidet svært krevende, sier Bernt G. Apeland, generalsekretær i Røde Kors.
 
ICRC har vært tilstede i Rakhine siden 2012 og Røde Kors- bevegelsen er på god vei til å nå målet om nødhjelp til 180.000 mennesker i 2017. Nødhjelpsartikler som myggnett, tepper og materialer til husly samt mat og tilgang til rent vann er en del av innsatsen. Norges Røde Kors har blant annet støttet mobile helseklinikker i området.

- Vi har tilgang og hjelpen kommer frem, men behovene er enorme, sier Apeland.

Barnas krise

620.000 har flyktet fra Myanmar til Cox´s Bazar i Bangladesh siden slutten av august ifølge tall IOM. I følge FN er halvparten av disse barn og blant dem er det registrert 22.484 barn som kommer uten foreldre.
 
- Situasjonen i Bangladesh er kritisk. Det er store humanitære behov i Bangladesh og det er spesielt barna som lider som følge av volden i Myanmar, sier Apeland.
 
Apeland besøkte nylig Cox´s Bazar og grenseområdene mot Myanmar. Han er svært bekymret for dem som har flyktet.
 
- De er svært sårbare og utslitte etter flukten, mange er traumatiserte og de trenger beskyttelse, mat, vann og helsehjelp. Nå bor de under presenninger og har elendige sanitære forhold, sier Apeland.
 
Røde Kors- bevegelsen bidrar med helsehjelp i form av et 60- sengers feltsykehus og mobile helseteam som oppsøker leirene. I tillegg deles det ut mat og vann, og psykososiale team gir hjelp til traumatiserte barn og kvinner.

Feltsykehus redder liv

Norsk og finsk Røde Kors åpnet dørene til feltsykehuset i Cox´s Bazar for knappe fem uker siden, og har allerede behandlet over 6000 pasienter. Sykehuset har operasjonsstue, fødeavdeling med gynekologer og jordmødre samt røntgen- og isolasjonsavdeling. Feltsykehuset driftes i samarbeid med lokale leger, Bangladesh Røde Halvmåne og norske og internasjonale delegater.
 
Sykehuset er det eneste i området med kirurgisk kompetanse og får derfor mange henvisninger fra andre klinikker i området. Tilstanden til pasientene som kommer er dårligere nå enn pasientene som kom da sykehuset åpnet.
 
- Pasientene har hatt lite eller ingen tilgang til helsehjelp og mange er i svært dårlig forfatning. Det er kompliserte fødsler som krever keisersnitt, amputasjoner og bruddskader. I tillegg er det mye infeksjoner, luftveisproblemer og hudsykdommer som kan gi store plager om det ikke behandles, sier Apeland.
 
Nyankomne fra Myanmar med store helsebehov blir fraktet direkte til sykehuset for behandling.
- De har flyktet til fots i opptil to uker, de er utslitte og dehydrerte, sultne og redde. De har alle sterke historier og mange har vært gjennom grusomme opplevelser. Derfor har også vi et eget team som tilbyr psykososial førstehjelp på sykehuset, sier Apeland.

Fakta feltsykehus i Cox's Bazar

Drives av norsk og finsk Røde Kors i samarbeid med lokalt helsepersonell og Bangladesh Røde Halvmåne.

  • Åpnet 16. oktober
  • Over 6000 pasienter behandlet
  • Utstyrt med 60 senger, operasjonsstue, røntgen, laboratorium, fødeavdeling, isolasjonsavdeling og logistikk
  • 18 norske delegater, 35 totalt fra ti nasjonalforeninger i Røde Kors i dag

Fakta Rakhine i Myanmar

ICRC, IFRC og Myanmar Røde Kors har humanitær tilgang i Rakhine og skal gi nødhjelp til 180.000 mennesker i Rakhine i 2017.

  • 350.000 liter vann distribuert til rammede områder
  • 42.000 har mottatt nødhjelpsartikler (hygieneprodukter, myggnett, tepper, presenning etc.)
  • 119.000 har mottatt mat
  • Over 8000 har fått tilgang til rent vann og sanitær

Du kan hjelpe med din støtte!


Mediehenvendelser:

Røde Kors’ pressevakt,
mobil: +47 94 87 29 99
www.rodekors.no


Vi bruker informasjonskapsler til å forbedre din brukeropplevelse og for at vi skal forstå hvordan du bruker våre nettsider. Personvernregler