To Røde Kors-mannskaper i heldekkende beskyttelsesdress bærer en båre ut av et hus i en liberisk landsby, mens folk flokker seg rundt for å se Vis bildetekst
To Røde Kors-mannskaper i heldekkende beskyttelsesdress bærer en båre ut av et hus i en liberisk landsby, mens folk flokker seg rundt for å se

Røde Kors responderer på ebola i Kongo

- Det er avgjørende med rask respons på ebola-utbruddet i Kongo for å hindre videre spredning, sier generalsekretær i Røde Kors i Norge, Bernt G. Apeland.

20 dødsfall er så langt rapportert på bakgrunn av 41 smittetilfeller i Kongo, hvorav to av tilfellene er bekreftet ebola.

Røde Kors i Kongo og det internasjonale Røde Kors- forbundet forbereder nå en ny ebola-respons.

Vanskelig tilgang

Episenteret for utbruddet er landsbyen Ikoko Impenge ved byen Bikoro nordvest i landet, som ikke tidligere har hatt ebola-utbrudd. Området er avsidesliggende og uten mobildekning, og regnsesongen gjør at det kun er mulig å komme seg frem med båt, helikopter og motorsykler.

Røde Kors er bekymret for utfordringer med tilgangen til det rammede området i landet. 

- Det er svært viktig med raske tiltak og riktig informasjon til befolkningen for å hindre videre spredning, og sørge for at utstyr og ekspertise kommer dit det skal, sier Apeland.

Røde Kors trapper opp

Det internasjonale Røde Kors- forbundet (IFRC) sender nå nødhjelpseksperter innen helse og smittevern, vann, sanitær og infeksjonsforebygging til Kongo for å kartlegge behovene og videre respons.

Røde Kors i Kongo har så langt mobilisert 60 frivillige i Bikoro og 50 i Mbandaka og er klare til å sette inn flere ved behov. Røde Kors i Kongo har ebola-utstyr fra utbruddet i 2017, og er allerede i gang med å overvåke spredningen av viruset og andre smitteverntiltak, og sprer informasjon om smitte og forebygging i lokalsamfunnet.

Samtidig forbereder de trygge og verdige begravelser og gir psykososial støtte til rammede.

Viktige erfaringer

Apeland viser til tidligere erfaring Kongo har med ebola og at håndteringen av ebola-utbruddet i Sierra Leone, Liberia og Guinea, vil bli svært viktig i arbeidet med å stoppe utbruddet.

- Røde Kors i Kongo har respondert på alle tidligere ebola-utbrudd og er godt forberedt. Det er likevel svært viktig med rask og riktig informasjon til befolkningen om hvordan viruset smitter, og hva man kan gjøre for å stoppe spredningen, sier Apeland.

- Kunnskapen om lokale skikker og kultur er avgjørende for å nå frem med forbyggende tiltak og ikke minst håndteringen av smittede og deres familier og nettverk. Frivillige er allerede en del av det rammede samfunnet og kjenner de lokale behovene. De vil spille en nøkkelrolle i arbeidet med å stoppe viruset, sier Apeland. 

Ingen kur – høy dødelighet

Det finnes ikke noen kur mot det svært smittefarlige og dødelige viruset. Dødeligheten varierer mellom 40 pst. og 90 pst. av smittetilfellene.

WHO og Leger Uten Grenser tok smitteprøver 5. mai i år, hvorav to av fem prøver påviste ebola-viruset.

Dette er niende utbrudd av Ebola i Kongo siden 1976. Røde Kors i Kongo har over 60.000 aktive frivillige over hele landet, og jobber sammen med Det internasjonale Røde Kors- forbundet (IFRC), nasjonale helsemyndigheter, WHO, Leger uten Grenser og andre partnere for å stoppe spredningen av viruset.


Mediehenvendelser: Røde Kors pressevakt +47 94 87 29 99