Røde Kors sender nødhjelpsarbeider til DR Kongo

- En viktig del av arbeidet vårt er å bidra med personell der det er behov for hjelp – og nå haster det i Den demokratiske republikken Kongo, sier generalsekretær i Røde Kors i Norge, Bernt G. Apeland

27 dødsfall er så langt rapportert på bakgrunn av 51 smittetilfeller i DR Kongo. 28 av tilfellene er bekreftet ebola, ifølge helsemyndighetene i landet.

- Det er avgjørende med rask respons for å hindre videre spredning. Nå sender vi en delegat og vil fortløpende vurdere å sende ytterligere personell til DR Kongo, sier Apeland.  

Den norske delegaten skal delta i Det internasjonale Røde Kors-forbundets (IFRC) operasjonelle ebola-respons, og vil bidra til å styrke smitteverntiltak og helsehjelp samt kartlegge behovene og videre respons. Etter planen reiser den erfarne Røde Kors-delegaten i løpet av de neste dagene.

Det internasjonale Røde Kors planlegger nå en respons som skal støtte over 700.000 mennesker i løpet av det neste halvåret, og ber i dag om 1,6 millioner sveitsiske francs.

Risiko for spredning til andre byer

Episenteret for utbruddet er landsbyen Ikoko Impenge ved byen Bikoro nordvest i landet. Området er avsidesliggende og regnsesongen gjør at det er svært krevende å komme seg frem med bil på de dårlige veiene. Samtidig er det oppdaget nye smittetilfeller i byen Mbandaka med om lag en million innbyggere. Byen er viktig innen handel og transport, noe som vil øke risikoen for spredning til andre områder og byer, deriblant hovedstaden Kinshasa.

- Utbruddet er lang fra over, og det er viktig at det handles raskt, sier Apeland.

Et Røde Kors-team var på plass i Equator- provinsen i forrige uke med nødvendig utstyr som bårer, desinfiseringsutstyr og materiell for å gjennomføre trygge og verdige begravelser.

- Spredningsrisikoen ved gravlegging er stor, og det er derfor svært viktig at det gjøres riktig, sier Apeland.

Niende utbrudd siden 1976

Røde Kors i DR Kongo har så langt mobilisert 60 frivillige i Bikoro og 50 i Mbandaka, og er klare til å sette inn flere ved behov. 

- Frivillige i Røde Kors og andre aktører er lokalsamfunnets alarmsystem, og svært viktige for å stoppe spredningen av viruset.  Kunnskapen om lokale behov, skikker og kultur er avgjørende for å nå frem med forbyggende tiltak og ikke minst håndteringen av smittede og deres familier og nettverk, sier Apeland.

Dette er det niende utbruddet av Ebola i DR Kongo siden 1976. Røde Kors i Kongo har over 60.000 aktive frivillige over hele landet, og jobber sammen med Det internasjonale Røde Kors-forbundet (IFRC), nasjonale helsemyndigheter, WHO, Leger uten Grenser og andre partnere for å stoppe spredningen av viruset. 

Mediehenvendelser: Røde Kors pressevakt +47 94 87 29 99