skavlny

Nå øker faren for at tunge snøskavler utløser skred

Mildvær og høyere temperaturer øker faren for skavlbrudd som utløser skred. Røde Kors råder alle turgåere til å legge rastepausen og skituren i god avstand til slike skavler.

Røde Kors har allerede sett flere eksempler på at skavler med tung og våt snø knekker og fører til snøskred - også i områder hvor det ikke er varslet høy skredfare. Utløpssonen fra skred utløst av skavlbrudd kan nå helt ut på flat mark.

– Skavler som knekker kan utløse store skred selv i områder som ikke er for typiske toppturer, sier Håkon Storhaug i nasjonal ressursgruppe for skred i Røde Kors.

Mannskaper fra Røde Kors både i Finnmark, på Haukelifjell og i Trøndelag har observert flere skred som har gått det siste døgnet og snøskavler som trolig er i ferd med å knekke.

Det er også observert skiløpere og skispor i utsatte områder.

Skavlbrudd kan utløses naturlig på grunn av den smeltende snøens vekt eller ved at skiløpere går på skavlen. Røde Kors understreker at man ved enkle grep kan gjøre skituren tryggere.

– Bruk kartet når du planlegger turen. Finn ut hvor fjellryggen går, slik at du er sikker på at det er fast grunn under snøen. Vær obs på at skavlen kan knekke overraskende langt inne på ryggen, sier Storhaug.

Røde Kors har til nå i påsken hatt få hente- og søkeoppdrag i fjellet sammenlignet med tidligere år og håper den gode tendensen fortsetter de siste dagene av påsken.

– Vi oppfordrer alle som er ute i fjellet nå til å bruke øynene litt ekstra og se etter skavler. Ikke legg skituren eller rastepausen til områder under eller i nærheten av slike skavler, sier landsrådsleder Kjersti Løvik i Røde Kors Hjelpekorps.

Denne påsken bemanner Røde Kors hjelpekorps 150 vaktstasjoner med 1200 frivillige i forhøyet beredskap, mens flere tusen er i vanlig beredskap landet over. 

For mer informasjon ring Røde Kors pressevakt på tlf 94 87 29 99. 

Ressurssider:

Tekst og video: Hva er skavlbrudd? Se mer på varsom.no

Tekst og video: Sik vurderer du skredfare