Syria: Våpenhvilen gir ikke nok rom for nødhjelp i Øst-Ghouta

En kort daglig våpenhvile gjør det ikke mulig å nå fram med nødhjelp og evakuere sårede i Øst-Ghouta. Situasjonen blir mer og desperat for hver dag, varsler Røde Kors.

- Situasjonen for mange i Øst-Ghouta er nå kritisk. Behovet for hjelp øker for hver dag, folk dør av skader fordi de mangler helsehjelp. Helse- og redningstjenestene er nær bristepunktet i området. Nå må de stridende partene beskytte sivile, sier generalsekretær i Røde Kors, Bernt G. Apeland.

Røde Kors er kritisk til den korte våpenhvilen fra de kraftige krigshandlingene. Det har ikke vært mulig å få fram forsyninger til nå og hjelpe de som er i akutt nød med utstyr og eventuelt evakueringer.

- De fem timene det skal være opphold i kampene, er ikke tid nok til å få fram nødhjelp på tvers av frontlinjen. Det viktigste som må til for å få inn nødhjelp er sikkerhetsgarantier fra alle partene i konflikten, sier Apeland.

Klare til å hjelpe

Røde Kors og Røde Halvmåne står klare med nødhjelp, medisinsk utstyr og kan evakuere hardt skadde, slik de har gjort før fra Øst-Ghouta.

Men til nå har det ikke vært mulig gjøre på en måte som er trygg for de frivillige fra Røde Halvmåne og for innbyggerne i de harde kampene som pågår, også etter at den daglige våpenhvilen ble kunngjort.

Det tar tid å komme seg til de mest trengende områdene, det er en komplisert tilgang med mange sikkerhetssjekker fra de stridende partene og manglende garantier for sikkerheten, og det tar tid å komme inn og ut av på grunn av de store ødeleggelsene fra krigshandlingene.

Apeland sier nødhjelp heller ikke må knyttes til politiske avtaler eller forhandlinger.

- Med eller uten en våpenhvileavtale skal humanitære arbeidere kunne gjøre sin jobb og få fram nødhjelp og helsehjelp til de som trenger det. Dette er et ansvar som ligger tungt på de som deltar i kampene. Derfor skal også humanitær hjelp holdes adskilt fra de politiske prosessene, sier Apeland.

Les mer om vårt arbeid i Syria

Mediehenvendelser: Røde Kors’ pressevakt, mobil: +47 94 87 29 99