Hjelpearbeider i uniform foran et barn som henger over skulderen til forelderen

Venter 300.000 flere på flukt fra Rakhine

Røde Kors er bekymret for en forverring av helsesituasjonen når stadig nye kommer over grensen fra Myanmar.

De siste dagene har antallet i leirene tatt seg kraftig opp igjen, og med om lag 6 000 det siste døgnet og 5 000 dagen før. Disse bosetter seg i utkanten av allerede totalt overfylte bosetninger uten infrastruktur og med dårlige helseforhold.

- Røde Kors forbereder seg på at opptil 300.000 nye er på vei gjennom grenseområdene fra Myanmar på grunn av volden i Rakhine, og har ankommet eller er på vei over grensen, sier Bernt G. Apeland, generalsekretær i Røde Kors.

Forferdelige helseforhold

Helseforholdene er allerede forferdelige, med lite mat, farlig drikkevann og dårlige sanitærforhold.

Det er også stor frykt for kolera på grunn av det svært forurensede vannet, og tirsdag startet en større vaksinasjonskampanje som myndighetene, FN og Røde Halvmåne sammen med andre organisasjoner står bak for å forebygge en epidemi.

«I dag møtte jeg en mor og far som kom til meg med et slapt barn. Barnet døde da vi snakket sammen.»

Line-Sissel Berntzen, lege og Røde Kors-delegat

Røde Kors har medisinsk personell i området, som jobber med å sette opp et feltsykehus.

I dag har et team fra dette feltsykehuset møtt nyankomne i området.

Traumatiske historier

- De nyankomne som kommer til leirene er også utslitte etter mange dager på flukt uten tilgang på særlig mat. Nesten alle av dem har traumatiske historier å fortelle, sier lege og gynekolog Line-Sissel Berntzen.

To medisinske team fra feltsykehuset til Røde Kors i Norge og Finland har de siste dagene vurdert helsesituasjonen i to av områdene hvor de som har kommet de siste dagene har slått seg ned. De må rydde bort busker og trær, grave fram en liten tomt og får utdelt materiale fra blant annet Røde Kors.

- Barnet døde foran oss

- I dag møtte jeg en mor og far som kom til meg med et slapt barn. Barnet døde da vi snakket sammen. Dessverre var det ingenting vi kunne gjøre. Helsetilstanden er forferdelig for de nyankomne. Flertallet er kvinner og barn, forteller Berntzen.

Hun er også svært bekymret for at vannet er så forurenset at det er vanskelig å få barna friske og at de kan få alvorlig diare.

Når feltsykehuset står klart vil det være det eneste operative sykehuset i nærheten for en befolkning på over en million.

 

 Mediehenvendelser: Røde Kors’ pressevakt, mobil: +47 94 87 29 99

Vi bruker informasjonskapsler til å forbedre din brukeropplevelse og for at vi skal forstå hvordan du bruker våre nettsider. Personvernregler