Baraa sitter på skolebenken og følger nøye med på undervisningen, fra en pult med bøker på

Lær om krig og konflikt i skolen

Bruk TV-aksjonens digitale undervisningsopplegg om krig og konflikt, for alle klassetrinn - helt gratis!

Gå til undervisningsopplegget

- Hver eneste dag står landets lærere foran klasserom fylt av elever med ulik bakgrunn. Vi håper å nå ut til alle skoler med et tilbud som kan gjøre deres jobb enda mer meningsfull, sier Sven Mollekleiv, president i Røde Kors.

I forbindelse med årets TV-aksjon lanseres nå et gratis undervisningsopplegg om krig og konflikt.

Gjennom video, tekst, spill og konkurranser får elevene mulighet til å lære hva det vil si å komme fra eller oppleve krig og konflikt.

- Med dagens flyktningsituasjon har årets TV-aksjon blitt ekstra viktig for Salaby. Vi er derfor stolte og glade for å kunne samarbeide med Røde Kors om dette. Vi håper sidene kan inspirere til mye engasjement blant lærere og elever, sier Fride Bergem, redaksjonssjef i Salaby.

TV-aksjonen satser på skole

Satsing på skole har alltid vært viktig for TV-aksjonen. Det er et mål å spre kunnskap til elever, lærere og foresatte, samt inspirere skolene til å være med på Norges største dugnad. Det er femte år på rad at Salaby, Gyldendals digitale plattform, produserer et undervisningsopplegg i samarbeid med TV-aksjonen. Aksjonsleder for TV-aksjonen, Vibecke Østby, er glad for at Salaby ønsker å være med år etter år.  

- Samarbeidet med Salaby er virkelig inspirerende og resultatet er noe vi gleder oss til hvert år. Temaet for årets TV-aksjon kan være krevende å snakke om, men pedagogene har løst dette bra ved for eksempel å vise hvor vanskelig det kan være å løse en oppgave når du ikke kan språket eller hva det vil si å være ny et sted, sier Østby.

TV-aksjonen har et stort fylkesapparat som sprer kunnskap om undervisningsopplegget gjennom møter med rektorer og besøk til skoler. I år vil også frivillige og ansatte i Røde Kors bidra til å spre informasjon om tilbudet.

- Jeg håper virkelig at så mange som mulig vil ta dette i bruk, fordi jeg tror det kan gjøre en forskjell. Kunnskap er viktig for å få til god integrering, engasjement og forståelse, sier Østby.

Tilgjengelig for alle klassetrinn

Nytt av året er at det også er lagt inn et undervisningsopplegg for videregående skole. Alt er gratis og åpent tilgjengelig for alle, inkludert skoler som ikke abonnerer på Salaby fra før. 

- Det å spre kunnskap om regler i krig, de humanitære konsekvensene av krig og konflikt og inspirere til god integrering er noe av det aller viktigste Røde Kors gjør. Vi er ydmyke over ekspertisen til pedagogene i Salaby og oppriktig stolte over det vi nå kan tilby skolene gjennom TV-aksjonen. Vi håper opplegget vil tas i bruk av lærere og elever, men også foreldre og andre som vil lære mer om dette, sier Sven Mollekleiv.

Årets tematikk, krig og konflikt, handler blant annet om regler i krig, historien til Røde Kors, hva det vil si å være ny et sted og flykte til et annet land. Elevene får se videoer, bilder og fortellinger fra barn og unge i Røde Kors sine prosjekter fra noen av de ni landene årets TV-aksjon handler om.

Bli kjent med Bara'a

- Gjennom opplegget får skoleelever i Norge blant annet bli kjent med Bara'a. Hun er en ti år gammel jente fra Syria og nå bor hun i Libanon sammen med familien sin. Hun viser hvordan det er å bo i en flyktningleir, hva de spiser, hvem hun leker med og hun forteller hva hun savner fra Syria. Jeg har selv møtt henne, og hun fortalte til meg at hun elsker å gå på skolen, sier Mollekleiv, som legger til at Bara'a ble glad og stolt da han fortalte at hennes historie skal bli vist i norske klasserom.

Les Sven Mollekleivs hilsen til landets lærere.

Har du en idé til hvordan vi kan spre dette opplegget? Send gjerne en e-post til oss på post@tvaksjonen.no eller kontakt TV-aksjonslederen i ditt nærmiljø.

Vi bruker informasjonskapsler til å forbedre din brukeropplevelse og for at vi skal forstå hvordan du bruker våre nettsider. Personvernregler