Én av fem vet ikke at det finnes regler i krig

Undervisningsopplegget

Røde Kors har i samarbeid med TV-aksjonen laget et digitalt undervisningsopplegg om regler i krig, for elever i videregående skole.

Opplegget inngår i tilbudet til den digitale undervisningsplattformen Salaby, som ligger tilgjengelig på nett.  

Rundt 200 skoleelever fra Akademiet videregående skole deltok under lanseringen på Nobels Fredssenter i Oslo.

- Jeg vet at sivile skal beskyttes og at man ikke skal angripe sivile, kun stridende og militære, sa Amanda Eline Solli Ulvang og Jonathan Tyrihjell like før selve lanseringen i formiddag.

Bilde-Regler-i-Krig-590
Amanda Eline Solli Ulvang og Jonathan Tyrihjell var blant de oppmøtte elevene da undervisningsopplegget om regler i krig ble lansert på Nobels Fredssenter i Oslo.

To av tre har ikke fått undervisning

Som frivillig i Røde Kors hadde Amanda Eline litt mer kunnskap om regler i krig enn gjennomsnittet blant elever på videregående skole. For mange vet ikke at slik regler faktisk finnes og at brudd på dem faktisk kan utløse tre mulige konsekvenser. Nasjonale og internasjonale domstoler kan nemlig idømme straff for tre typer internasjonale forbrytelser: krigsforbrytelser, folkemord og forbrytelser mot menneskeheten.

Tall fra Røde Kors viser at to av tre nordmenn aldri har fått undervisning om regler i krig og én av fem vet ikke det finnes regler i krig. I forbindelse med årets TV-aksjon lanserer Røde Kors og Salaby nå et digitalt undervisningsopplegg med mål om å endre dette.

Opplegget er et samarbeid med Gyldendal, med støtte fra Kunnskapsdepartementet.

Salaby er et digitalt læringsunivers for hele grunnskolen og nå også videregående skoler, og brukes flittig av skoler over hele landet. I Salaby finnes filmer, animasjoner, fagtekster, ny skjønnlitteratur, leseopplæringsopplegg og interaktive oppgaver som kan brukes på interaktiv tavle, PC, Mac og nettbrett.

Les mer om undervisningsopplegget

Vi bruker informasjonskapsler til å forbedre din brukeropplevelse og for at vi skal forstå hvordan du bruker våre nettsider. Personvernregler