Blodbanken

Blodgiver

I motsetning til mange andre livsviktige legemidler kan blod hverken kjøpes eller fremstilles kunstig. Derfor trenger vi mange blodgivere.

Bli blodgiver

Som blodgiver gjør du en viktig samfunnsinnsats, og det er enkelt å registrere seg som blodgiver:

På nettsiden Giblod.no kan du også enkelt melde deg som giver ved å fylle ut dette registreringsskjemaet.

Der finner du også masse nyttig informasjon og alt du trenger å vite for eksempel om hvem som kan bli blodgiver, og hvem som ikke egner seg. De fleste friske mennesker mellom 18 og 65 år og som veier over 50 kilo vil kunne bli blodgiver. 

En halv liter blod kan redde tre liv

Det er en liten oppgave å gi blod, og man gir blod bare fire ganger i året. Selve tappingen tar bare 5 til 10 minutter, og man er på blodbanken i totalt cirka en halv time. Den innsatsen kan bety hele verden for den som mottar blodet, og en halv liter blod kan redde tre liv.

For blodet som tappes besvarer tre ønsker på en gang. Det gir røde blodlegemer som gis ved blodmangel. Andre komponenter som hentes ut er blodplasma som hjelper blodsirkulasjonen og trombocytter, kroppens plaster, som stopper blødninger. Spesielt mange kreftpasienter har lite trombocytter. Da er givers bidrag gull verdt.

_DSC0869_Width_636

Liten innsats - høy gevinst!

- Det tar drøye halvtimen og jeg får en god følelse av å bidra, sier Christin Konstad. - Jeg er frisk, så hvorfor skal jeg ikke gi? Dessuten vartes jeg opp med eplemost og magasiner – og vennlig betjening. Alt mens jeg gjør en viktig samfunnsinnsats.

Hun har vært trofast giver siden tidlig på nittitallet og to til tre ganger per år.
- Det er sjeldent noe problem å tilpasse en time. Blodbanken har både dag- og kveldstimer og er superfleksibel, forteller hun.

Vi bruker informasjonskapsler til å forbedre din brukeropplevelse og for at vi skal forstå hvordan du bruker våre nettsider. Personvernregler