trolltunga-toppbilde-1600x Vis bildetekst
Trolltunga er et populært turmål for stadig flere turgåere og turister. (Tekst: Marianne Wellén Foto: Maulik Kothari)

Fikk hjelp ned fra Trolltunga

Rett før klokka fem en tirsdag ettermiddag i november, ble Tyssedal Røde Kors Hjelpekorps utkalt av politiet for å bistå to turgåere som var både slitne, våte og kalde på stien mot Trolltunga.

Da mannskapene var fremme hos dem, hadde de søkt ly i en nødbu i Floren. Etter litt mat, varm drikke, tørre sko og klær ble de geleidet ned fra fjellet av to frivillige fra Røde Kors. Først klokken halv to om natten ble aksjonen avsluttet.

Økende turisme

Trolltunga er blitt en av landets mest populære turistdestinasjoner. I 2013 hadde Trolltunga 20 000 besøkende, i toppåret 2016 ble det registrert 100 000 turgåere til Trolltunga og hittil i år er det rundt 80 000 som har tatt turen.

– Med den økende turismen er også Røde Kors blitt involvert i stadig flere rednings- og henteaksjoner som denne vi hadde nå i begynnelsen av november, forteller Beate Weum som er leder i Tyssedal Røde Kors Hjelpekorps. For tre år siden tok imidlertid myndighetene grep og investerte i stier og veier, i nødbuer og skilting og ikke minst tilsynsvakter eller fjellvakter langs rutene opp mot Trolltunga.

Beate Weum_portrett.20191126_133316
Beate Weum, leder i Tyssedal Røde Kors Hjelpekorps.

– Etter at ordningen med fjellvakter startet opp har det vært en markant nedgang i antall oppdrag for oss, forteller Weum og legger til at det er kommunen som har ansvar for denne ordningen som hadde sesongslutt 15. oktober. 

Slutt på sesongen, men ikke på turistene

Men selv om sesongen er slutt, er det stadig mange turister som gjerne vil ta turen til Trolltunga som ligger rundt 1100 moh. – I og med at platået ligger så høyt er det nå snø og glatt og vanskelige forhold. Mange steder er det isete, nesten glasert og det krever brodder, forteller Beate Weum som selv bor i dalen og kan registrere mange utenlandske biler på vei mot startpunktet til Trolltunga selv nå som vinteren er i anmarsj.

«I og med at platået ligger så høyt er det nå snø og glatt og vanskelige forhold»

Beate Weum, leder i Tyssedal Røde Kors Hjelpekorps.

Leiv Varberg (60) har vært frivillig i Tyssedal Røde Kors Hjelpekorps siden han var 17 år og lommekjent i området rundt Trolltunga. 

Fikk nødtelefon

– Vi fikk henvendelsen på vakttelefonen ved 17-tiden av Hordaland Politikammer som hadde mottatt nødtelefonen på 112 av de to turgåerne. Sammen med Røde Kors-kollega Christian Fjellheim dro de av gårde. De svenske turgåerne, som var i begynnelsen av 30-årene, hadde søkt ly i en av nødbuene som er satt opp i det populære turområde. 

– De var svært forkomne, fordi de var dårlig kledd og hadde dårlig fottøy, forteller Varberg. I nødbua er det alltid ulltepper, stormkjøkken, mat og vann, men tross det brukte vi lang tid på å gi dem varmen tilbake i kroppen. Jeg måtte til og med gi dem noen av mine egne klær, legger han til. Klokken halv to natt til onsdag, kunne Varberg og Fjellheim dra hjem.

Leiv
Leiv Varberg (60) har vært frivillig i Tyssedal Røde Kors Hjelpekorps siden han var 17 år.

Leiv Varberg, som har vært brannmann i 20 år og er nå ambulansearbeider, er en av de mange som nå er med i fjellvakt-tjenesten til Trolltunga. 

– Jeg har vært med siden de startet med ordningen for tre år siden og har gått den 24 kilometer lange turen utallige ganger. I år har jeg siden 3. påskedag vært der 30 ganger, forteller han. Alvorlige livstruende hendelser har det ikke vært. – Det har vært en del benbrudd og illebefinnende. Da har vi varslet AMK eller hovedredningssentralen som har hentet de uheldige turgåerne ned med helikopter, sier den erfarne fjellmannen.