Julia Fieler som ledet Røde Kors i letingen i skredet i Tamokdalen, står i turklær i vintervær. Vis bildetekst
Julia Fieler ledet Røde Kors-innsatsen i skredet i Tamokdalen der 4 personer omkom. Foto: Roar Dalmo Moltubak/Røde Kors

– Vi var forberedt på å overnatte i skredområdet

Julia Fieler ledet Røde Kors sin innsats i letingen etter de fire skiløperne som ble tatt av snøskred i Tamokdalen 2. januar. Hun forteller om en svært krevende innsats i fjellet.

Da alarmen gikk 2. januar ble skredgruppen i Troms Røde Kors aktivert. Fire personer var trolig tatt av snøskred på vei til det 1442 meter høye Blåbærfjellet i Tamokdalen.

Nå måtte myndighetene og de frivillige organisasjonene gjøre alt for å finne ut om det var mulig å redde turgruppen bestående av tre finske menn og en svensk kvinne. 

35 menn og kvinner fra hjelpekorpset meldte seg til tjeneste, klare for å gjøre det de har trent på: redde liv i fjellet. 

– Av de vanskeligste skredene 

Dessverre ble det raskt klart at forholdene i det stupbratte og skredfarlige ulykkesområdet gjorde det umulig å ta seg inn til fots. Lite dagslys og farlig vær, gjorde at politiet etter to dager sier det ikke er sannsynlig at de fire skigåerne er i live. Nå handler det om å få ut antatt omkomne når været tillater det. 

– Dette er ett av de vanskeligste skredene vi har søkt i, sier Tor André Skjelbakken som har lang erfaring i skredgruppa til Røde Kors.  

Dagene gikk uten at været tillot annet enn søk fra luften. Etter nøye vurderinger fra Forsvaret, politiet og skredeksperter fra NVE ble mannskaper fra Røde Kors, Norsk Folkehjelp og Norske Redningshunder fløyet inn i området 16. januar. Signaler fra turgruppens skredsøkere gjør at uthentingen kan starte. 

190124_hjelpekorps_stor
LANGE DAGER: Mannskaper fra Røde Kors, Norsk Folkehjelp og Norske redningshunder samarbeidet om letingen etter de omkomne i Tamokdalen.

Julia Fieler, som er leder for nasjonal ressursgruppe i Røde Kors, ledet det krevende letearbeidet fra Røde Kors sin side. Tre av de fire omkomne ble funnet og hentet ut i løpet av like mange dager med leting og graving. 

– Jeg er stolt av samholdet og innsatsen som skredgruppa i Troms har hatt. Vi har også jobbet kjemnpegodt opp mot de andre frivillige organisasjonene, sier Fieler. 

Tenker på de etterlatte 

Hun forteller at arbeidet i fjellet krevde mye av alle som deltok. Til tider var det 26 minusgrader, vind og dårlig vær i leteområdet. Små vinduer med godt vær, gjorde at mannskapene var forberedt på å ikke kunne reise ned før kvelden kom. 

 – Vi hadde en backup med tanke på å sove der oppe. Vi var forberedt på å måtte overnatte i fjellet, sier Fieler. 

190124_mood_heli_hoydebilde
BESØKTE FRIVILLIGE: President i Røde Kors, Robert Mood, roser innsatsen til de frivillige som deltok i søkene i Tamokdalen. Foto: Roar Dalmo Moltubak/Røde Kors.

Mandag denne uken besluttet politiet at letingen etter den fjerde og siste antatt omkomne skiløperen blir utsatt til våren på grunn av de store snømassene og skredfaren i området. Det er ikke med lett hjerte Røde Kors-mannskapene får en slik beskjed. 

 – Vi tenker mye på de etterlatte, at de får sine kjære hjem er den største drivkraften, sier Fieler. 

Roses av presidenten 

Søndag, på det som til nå var siste dag med søk ved Blåbærfjellet, besøkte Røde Kors-president Robert Mood Tamokdalen.  

Der hilste han på mange av de som har brukt dagevis i den tunge snøen. Han lot seg imponere over innsatsen. 

– Det jeg ser er imponerende. De er profesjonelle, og frivilligheten utfyller det teamet som myndighetene har i slike tragiske situasjoner. Lokalkunnskapen og det som sitter i genene til de som er født og oppvokst her er utrolig viktig i slike aksjoner, sier Mood. 

Les også: Seks tips for å unngå skred

 

Vi bruker informasjonskapsler til å forbedre din brukeropplevelse og for at vi skal forstå hvordan du bruker våre nettsider. Personvernregler