Fotballkompis: Klar for avspark!

Røde Kors Ungdom går nå sammen med Streetfotball Norway for å få norske ungdommer og unge flyktninger ut på fotballbanen gjennom prosjekt Fotballkompis.

Lek og moro (og litt alvor) på fotballbanen er en fin døråpner til kameratskap og vennskap. Siden Streetfotball Norway ble etablert i 2002, har tusenvis av ungdom knyttet vennskapsbånd både på og utenfor fotballbanen. Nå er også Røde Kors Ungdom med på laget.

I kampens hete fra Røde Kors Ungdoms landsleir. Ungdom spiller fotball på ei slette
I kampens hete fra Røde Kors Ungdoms landsleir

Målet er å bli kjent på tvers av bakgrunn og kultur gjennom felles interesse for fotball.

Alle trenger en kompis

– Alle trenger en kompis, enten du er norsk eller kommer fra et annet land, sier prosjektkoordinator i Røde Kors, Trine Munkvold Lindset.

– Det handler om å åpne dører ved å bruke idretten som en vei inn i det norske samfunnet.

Rolf Choi Tenold er daglig leder i Streetfotball Norway

Ofte er vi nysgjerrige på hverandre, men klarer ikke å finne en naturlig inngang til å ta kontakt. Målet med Fotballkompis, som er en videreføring av Røde Kors’ Flyktningkompis, er å skape en arena der ungdom kan bli kjent gjennom felles aktivitet og interesse.

– Fotballkompis er en trygg og sosial arena der ungdommene kan spille fotball og gjøre andre sosiale ting sammen. Nettopp kompisperspektivet er viktig – og det går begge veier. Også mange norske ungdommer lengter etter tilhørighet og sammenheng. Uansett hvor vi kommer fra, bærer vi på mange av de samme utfordringene. Ikke minst gjelder det ungdom. Det skjer masse i kroppen, du leter etter identitet og er i de samme psykologiske prosessene som andre på samme alder. Da spiller det egentlig ikke så stor rolle hvor du kommer fra, sier Munkvold Lindset.

Kort om Fotballkompis

  • En videreføring av Flyktningkompis, et nasjonalt prosjekt i regi av Røde Kors Ungdom.
  • Målet er å styrke integreringen av unge flyktninger gjennom fotball som felles interesse og aktivitet.
  • Pilotprosjektet, som starter i Oslo på nyåret, omfatter 10 norske ungdommer og 10 unge flyktninger med oppholdstillatelse
  • Det sportslige målet er deltakelse på Norway Cup
  • Fotballkompis har som mål å bli landsdekkende på sikt

Norway Cup og jobbrekruttering

Avsparket skjer i form av et pilotprosjekt i Oslo på nyåret. I første omgang etableres det et lag for gutter i alderen 17-18 år. Et jentelag er også på trappene og på sikt skal Fotballkompis bli landsomfattende.
Rolf Choi Tenold er daglig leder i Streetfotball Norway og prosjektleder for Fotballkompis. Sammen med tidligere proffspiller Erik «Myggen» Mykland skal han trene pilotlaget, som består av 10 norske ungdommer og 10 unge flyktninger med oppholdstillatelse.

Fem fotballkompiser i samlet hopp svevende over gressbane innenfor 16 metern.
Fem fotballkompiser i samlet hopp.

– På treningsfeltet stiller alle på samme vilkår. Du trenger ikke snakke samme språk eller ha samme sosiale bakgrunn for å spille fotball sammen. Målet er likevel en toveiskommunikasjon: de unge norske frivillige lærer av erfaringene og opplevelsene flyktningene har med seg og flyktningene blir bedre integrert i samfunnet, sier Tenold.

Sportslig sett er målet å være med på Norway Cup sommeren 2017. Prosjektet omfatter også jobbrekruttering for unge flyktninger i samarbeid med REMA 1000, som er hovedsponsor.

– Det handler om å åpne dører ved å bruke idretten som en vei inn i det norske samfunnet. Om tre år ser vi for oss en nasjonal turnering med mange Fotballkompis-lag fra ulike steder i Norge – i tillegg til at prosjektet er godt etablert som en arena for integrering, sier Tenold.