Besøksvenn 1600x640 Vis bildetekst
Ukas høydepunkt: – Livet mitt ville vært fryktelig kjedelig uten Birgit, forteller Gunhild.

– Flere burde hatt en besøksvenn!

For Gunhild (97) har det vært avgjørende for hennes liv og helse at Birgit (31) en dag dukket opp på døren og ble hennes besøksvenn.

I fjor jeg ble 96 år. Da ringte Birgit meg og sa at jeg ikke kunne sitte alene på bursdagen min, så vi dro ut og spiste på restaurant! Jeg fikk store ballonger og hele restauranten gratulerte meg – til og med kokken, forteller Gunhild begeistret. Birgit som er besøksvenn tar turen opp til Gunhild sin leilighet omtrent en gang i uken etter jobb. Sammen går de på turer og lager mat. I ny og ne tar de en tur ut på kino eller kafé.

«Jeg har merket på Gunhild at helsen hennes er mye bedre etter at vi begynte å gå på tur sammen, forteller Birgit.»

Birgit (31) besøksvenn

Sosial kontakt er bra for helsen

Det var da Birgit jobbet i hjemmehjelpen at hun bestemte seg for å bli besøksvenn. –Jeg så at mange eldre satt alene hjemme og ønsket seg besøk, og at jeg som hjemmehjelp ikke kunne være der på den måten de ønsket og trengte, forteller Birgit. – De eldre jeg møtte trengte en sosial kontakt. Det var da jeg bestemte jeg meg for å bli besøksvenn, utdyper hun. Det er nå åtte år siden. – Jeg har merket på Gunhild at helsen hennes er mye bedre etter at vi begynte å gå på tur sammen, forteller Birgit. Det at mange i eldre ikke får dekket grunnleggende behov,kommer frem i en ny rapport som Røde Kors lanserte i høst. Det er mange eldre som sliter og får ikke nødvendig hjelp til aktiviteter, verken på sykehjem eller hjemme.

Det er mange som er ensomme og alene. Flere burde søke om besøksvenn, slik at de kan få det samme som jeg og Birgit har, sier Gunhild med et smil.

Gunhild (97)

Mange ensomme eldre

Rapporten som Røde Kors har laget, viser at mange eldre i Norge er underernærte. Både på mat og aktivitet. Det å få ordentlig mat og oppleve sosial aktivitet er noe som vil gjøre hverdagen til eldre i Norge bedre, viser rapporten. Gunhild på 97 år, kjenner seg igjen i det rapporten sier. – Før Birgit begynte å besøke meg, satt jeg mye alene. Nå går vi turer ute sammen, vi lager mat og koser oss. Livet mitt ville vært fryktelig kjedelig uten Birgit, forteller Gunhild. Både Birgit og Gunhild er glade for at rapporten setter ord på utfordringene som eldre i Norge opplever. – Det er mange som er ensomme og alene. Flere burde søke om besøksvenn, slik at de kan få det samme som jeg og Birgit har, sier Gunhild med et smil.

Rapport om eldreomsorg

I forbindelse med eldredagen 1. oktober lanserte Røde Kors en ny rapport
om eldreomsorg. Rapporten er basert på tilbakemeldinger fra over 420 besøksvenner landet rundt. I tilbakemeldingene kommer det frem at mange eldre ikke får dekket sine grunnleggende behov.

Bli besøksvenn