Bildet viser Phoebe (16) på Fellesverket, en felles arena der ungdomer kan henge i regi av Røde Kors. Vis bildetekst
– På Fellesverket er det trivelig, og det er trygge voksne som passer på at det ikke blir noe trøbbel, forteller Phoebe. Hun er en av rundt 120 ungdommer som benytter seg av Fellesverket i Trondheim hver uke. Foto: Marius Sunde Tvinnereim.

– Vi hadde ikke noe sted å henge

På Fellesverket har ungdomsgjengen til Phoebe (16) funnet et sted hvor de kan være seg selv, og samtidig være der for andre.

Phoebe (16) og Mathias (18) bruker å henge med vennegjengen i Trondheim sentrum, høre på musikk og skate. Men hver mandag og onsdag fra kl. 15–20 er de på Fellesverket, Røde Kors’ aktivitetshus for ungdom.

– Vi sitter sammen i sofaen, snakker og har det morsomt. Før Fellesverket kom hadde vi ikke et sted å henge. Da måtte vi være i sentrum, forteller de to ungdommene.

Fellesverket_20170906.Mathias-SosPuls-full.04
Livet går opp og ned som en berg- og dalbane, sier Mathias. Skating, henge med venner og høre på musikk hjelper ham til å koble ut og ikke tenke negativt. Foto: Marius Sunde Tvinnereim.

Kom som du er

Fellesverket er en stress-, press- og rusfri sone. Rundt 120 ungdommer i Trondheim kommer hit hver uke. Her får de tilbud om varm mat, hjelp med skolearbeid, tilgang til trådløst internett og flere aktiviteter og kurs.

Vennegjengen til Mathias og Phoebe er stor, og kommer fra hele byen. Derfor er det naturlig for dem å møtes i sentrum.

– Det er ikke alle som liker at vi henger på Torvet i sentrum, og mange var også redde oss. De har hørt at vi ikke er gode ungdommer, at vi er tyver og driver med hærverk. Men nå opplever jeg at vi får større forståelse for at vi trenger et sted aå møtes. Derfor har Fellesverket betydd mye for ungdomsmiljøet i Trondheim, sier Mathias.

Han er her fra de åpner dørene på ettermiddagen til de stenger på kvelden. Nå har han også blitt frivillig i Røde Kors, slik at han kan hjelpe til mer på Fellesverket.

Fellesverket_20170901Fellesverket-konsertkveld2
På Fellesverket arrangeres det også konserter, med alt fra egenkomponerte viser til slagkraftig rock. Foto: Marius Sunde Tvinnereim.

Mye press på unge

– Andre plasser opplever vi å bli kastet ut. På Fellesverket er det åpent for oss som bare vil ha et sted å være. I tillegg er det trivelige frivillige og trygge voksne som passer på at det ikke blir noe trøbbel. Det er et veldig godt samhold her, sier venninnen Phoebe.

Hun forteller at de kan sitte i flere timer og prate sammen, og spille biljard, kort eller andre spill. På Torvet i sentrum risikerer de å møte på voksne som bruker rusmidler, mens på Fellesverket er det både rusfritt og forbeholdt ungdommer.

– Den største utfordringen vi ungdommer har i dag, er at vi lett kan bli påvirket av det andre gjør. Det er mye press på oss fra tidlig alder, både når det gjelder livsstil, rusmidler, klær og utseende. På Fellesverket er det mindre risiko for å føle på dette presset. Jeg opplever at vi kan være oss selv her, vi får lov til å bare være ungdom, sier Phoebe.

Fellesverket_20171206.-ellen-omar.29784-2
Hver mandag og onsdag tilbyr Fellesverket varm mat til ungdommene som kommer innom. Foto: Marius Sunde Tvinnereim.

Fellesverket: Aktivitetshus for ungdom

  • Fellesverket finnes i åtte byer med til sammen elleve hus; Trondheim, Ålesund, Bergen, Porsgrunn, Tønsberg, Drammen, Sandvika og Oslo.
  • Møteplass med gratis aktivitetstilbud for alle i alderen 13–25 år. En arena for mestring, læring og inspirerende aktiviteter som ungdom og frivillige utvikler i felleskap.
  • Derfor kaller vi det et Fellesverk – det handler om å skape noe sammen!
  • De ulike husene tilbyr aktiviteter ut fra lokale behov og ønsker. Samtidig er det fire faste aktiviteter som finnes i alle hus: Åpen møteplass, leksehjelp, arbeidstrening og gatemegling.