Ferie for alle: Danebu Kongsgård i Valdres. Martin (7), Madeleine (12) og pappa Martin jubler idet scooteren bykser utfor en bakke i ekte berg- og dalbanestil. Vis bildetekst
Ferie for alle: Danebu Kongsgård i Valdres. Martin (7), Madeleine (12) og pappa Martin jubler idet scooteren bykser utfor en bakke i ekte berg- og dalbanestil.

Sol, smil og snø i vinterparadis

Vi er på Ferie for alle på Danebu Kongsgård i Valdres. Midt i vintereldoradoet boltrer rundt 60 ferieglade voksne og barn seg med uteaktiviteter og sosialt samvær.

FFA-Valdres-feb.-2018-Vinterbilde-DSC_2113
Den flotte akebakken er populær for store og små.
_FFA-Valdres-feb.-2018-Isak-(11),-Mary-(8)-og-Jorsaliem-IMG_1782
– Det beste med denne ferien? Å ha tid til å leke med barna! sier mamma Jorsaliem, som er på Ferie for alle med barna Isak (11 år) og Mary (8).

– Hoppe-fra-taket-konkurranse! KOM! Ronja (12), Emma (13), Viktor (11), Leo (10), Mary (8) og Rodan (11) løper om kapp til skuret nederst i akebakken. Fra taket kaster de seg ut i spenstige og vågale sprang mens de hviner av fryd.

– Vi har det så gøy! Vi får være med på mange morsomme ting. Som å prøve slalåm for aller første gang og gå på ski og ake i mørket med hodelykt og steke pinnebrød og ... alt er gøy. Og så får vi mange nye venner.

Ungene prater i munnen på hverandre på inn- og utpust, ivrige etter å fortelle om alle Ferie for alle-aktvitetene. Sola skinner. Snøen glitrer. Trærne står hvite og tunge av snø og frost.

– Vi vil være her et helt år!

Ronja og Emma tar sats og suser gjennom lufta. De rekker så vidt å lande før gutta roper Pass dere! Like etter kommer også de deisende. Så er det opp igjen og nye hopp før de går lei og fortsetter til akebakken. De hviner og skrenser så snøspruten står, ler og tumler nedover bakken.

– Her kunne jeg vært et helt år, sier Ronja. Jeg òg! Og jeg! Enig! roper de andre i munnen på hverandre.

Valdres byr seg fram fra sin beste side for de drøyt 60 Ferie for alle-deltakerne fra Østlandet. Hver dag er det nye aktiviteter, og i dag er det snøscooterkjøring og aking på programmet. Da er verken voksne eller barn vanskelige å be. At voksne og barn får tid til å være sammen, leke og ha det gøy, er noe av hensikten med Ferie for alle. I en hektisk hverdag med stram økonomi er det ofte ikke rom for bekymringsløs moro. Alle de voksne sier nettopp det, at det å ha tid til å være med barna er det beste av alt.

Hii-haa, det kiler i magen!

Jorsaliem er en av de mange takknemlige foreldrene – og hun nøler ikke når Isak (11) og Mary (8) vil ha henne med i akebakken.

Med hvert sitt akebrett stamper de til toppen, setter seg på brettet og suser ned, gjør det igjen og igjen til de er slitne av både latter og fart.

Like bortenfor har pappa Martin og barna Niklas (7) og Madeleine (12) satt seg til rette i scooterhengeren. Scooteren snegler seg opp en bakke, før den skyter fart.

– Hii-haa! jubler gjengen idet de suser utfor en bakke i ekte berg- og dalbanestil.

Da de litt senere tumler ut av tilhengeren, er det tid for lunsj. Magene rumler etter flere timer med aking og snøscooterkjøring.

– Maten her er fantastisk, alt er hjemmelaget, skryter far Martin, og fortsetter. – Jeg vet ikke helt hvordan jeg skal si det, jeg blir så rørt. Det å få hjelp når du trenger det ... det er så ... Jeg er bare så takknemlig. Det er første gang vi er på Ferie for alle. Jeg håper at jeg en dag kan gi noe tilbake, bidra så andre familier får den samme flotte opplevelsen som vi får her.

_FFA-Valdres-feb.-2018-Leo-(10)-hopper-fra-taket-DSC_2233
Leo (10) fullt firsprang fra taket.
_FFA-Valdres-feb.-2018-Frivillig-Tonje-og-Mardin-(8)-DSC_2492
Heldige Mardin (8) får drahjelp av Tonje, til daglig turnuslege og en av de Røde Kors-frivillige.
_FFA-Valdres-feb.-2018-Feven-(11)-DSC_2545
– Jeg har fått mange nye venner og har det kjempegøy! sier Feven (11).
_FFA-Valdres-feb.-2018-Frivillig-Elizabeth-og-Chol-(4)-DSC_2370
Chol tar en liten hvil på ryggen til Røde Kors-frivillige Elizabeth.

«Vi har snakket om det, ungene og jeg, at også vi skal være frivillige på Ferie for alle når de blir store nok.» Solveig.

Nyter hvert minutt

Den siste dagen av ferieoppholdet går mot slutt. Langt der nede siger tåka innover dalføret, legger seg som ei dyna over elva, trærne, husene. Her oppe på Kongsgården er vi som i himmelen. Ungene har knapt tid til å spise, så ivrige er de etter å få med seg siste rest av aking og snølek.

På vei ut fra matsalen kommer jeg i prat med Solveig. Som alenemor til tre unger vet hun at det holder hardt å få pengene til å strekke til. Hun sender en stor takk til Røde Kors, og ikke minst de frivillige som står på sent og tidlig for å gi deltakerne en uforglemmelig ferie.

– Vi har snakket om det, ungene og jeg, at også vi skal være frivillige på Ferie for alle når de blir store nok, forteller hun. Hun er gestaltterapeut og selv en hjelper.

– Men å selv måtte strekke ut en hånd og ta imot hjelp ... Hvorfor skal det være så mye skam forbundet med det? spør hun.

Ferie for alle arrangeres over hele landet og representerer et kjærkomment avbrekk for tusenvis av voksne og barn hvert eneste år.

Ferie for alle

  • Ferie for alle er et tilbud til familier med svak økonomi.
  • Arrangeres flere steder i landet
i tilknytning til høytider og skolens ferier.
  • Målet er å gi familiene en positiv ferieopplevelse og et pusterom fra hverdagen.
  • I 2017 tilbød Røde Kors gratis Ferie for alle til over 4000 barn og voksne sammen med mer enn 600 frivillige.