Bildet viser Anna (8 år) fra Ukraina som gikk glipp av flere måneder med skole.

Hjelp til tapt skolearbeid

Anna (8) gikk glipp av måneder med skole da hun og familien flyktet fra Ukraina. På søndagsskolen til St. Petersburg Røde Kors får hun et næringsrikt måltid og hjelp til å ta igjen tapt skolearbeid.

150411_søndagsskolen_St-Petersburg_Russland_38
Det er mye løping og herjing i gangene på søndagsskolen til St. Petersburg Røde Kors.

Fort! Fort! Små barneføtter løper gjennom gangene. De leker gjemsel, og nå gjelder det å finne det beste gjemmestedet. Også Anna løper, enser knapt de voksne idet hun fyker nedover gangen, opp en trapp og forsvinner bak en dør. Det er kaos og latter, lek og moro. Det er gylne øyeblikk uten bekymring. På søndagsskolen til Røde Kors i St. Petersburg får Anna og de andre barna en pause fra en vanskelig hverdag.

150411_søndagsskolen_St-Petersburg_Russland_32
Anna (8) pleier å leke gjemsel med de andre barna på søndagsskolen. – Men det er litt kjedelig, for jeg er så flink til å gjemme meg at ingen finner meg, sier hun.

Flyktet fra Ukraina

– Jeg syns egentlig ikke gjemsel er så gøy. Jeg er for god til å gjemme meg, sier Anna med et sjenert smil idet hun kryper opp på fanget til pappa Dimitry. Hun har tatt en pause fra leken for å fortelle om det som skjedde da hun og familien måtte flykte fra Lugansk i Ukraina. Det er snart ett år siden de reiste fra konflikten som er i ferd med å rive hjemlandet i to.

– Jeg savner vennene mine i Ukraina, sier hun og ser ned. Selv om hun ikke forsto
 så mye av det som foregikk da de måtte flykte, har hun forstått at de ikke kan reise tilbake med det første.

Anna rakk ikke å gå ferdig første klasse før de måtte forlate hjemlandet, og det tok tid før hun fikk begynne på russisk skole. Ukene og månedene gikk og foreldrene bekymret seg for at hun kanskje måtte gå det første året om igjen. Men så endelig! Anna fikk begynne på skolen, og med god hjelp fra Røde Kors sin søndagsskole i St. Petersburg klarer hun å henge med. Dessuten har hun fått en ny bestevenninne.

150411_søndagsskolen_St-Petersburg_Russland_40
Det er trygt og godt på fanget til pappa Dimitry. Han er veldig takknemlig for all støtten datteren Anna har fått av Røde Kors.

Nye venner og hjelp til lekser

– Jeg møtte bestevenninnen min Leera her på søndagsskolen. Hun er også fra Ukraina, forteller Anna med et stort smil.

– Vi bor langt fra hverandre, men vi møtes her hver søndag. Først gjør vi lekser og skolearbeid, og så leker vi så lenge vi kan. Selv om jeg fremdeles savner vennene mine i Ukraina, er det bedre nå, for nå har jeg venner også her, sier hun.

På søndagsskolen får Anna og de andre barna et måltid med varm mat og hjelp til å ta igjen tapt skolearbeid. Nå har Anna tatt igjen sine russiske jevnaldrende.

– Vi kan takke hjelpen fra Røde Kors for det, sier pappa Dimitry. Anna nikker.

– Det er fint å få leksehjelp. Russisk er vanskelig og ikke så gøy, men jeg liker å lese og jeg har gode karakterer, smiler hun.

Fakta om søndagsskolen:

 • Hver søndag arrangerer St. Petersburg Røde Kors søndagsskole for barn og unge som vokser opp i fattige familier. I snitt deltar rundt 50 barn mellom 5 og 17 år.
 • For mange av barna er søndagsskolen den eneste muligheten de har til fritidsaktiviteter i helgene.
 • Alle barna får et næringsrikt måltid i løpet av søndagen. For mange av barna er dette det eneste skikkelig måltidet de får i løpet av uka.
 • Søndagsskolen tilbyr leksehjelp og eksamensforberedelser for de som har behov for det. Dette er en av skolens største aktiviteter. I tillegg arrangeres ulike kurs og seminarer.
 • Etter de faglige aktivitetene er det lek og moro – som også er viktig. Fattige barn opplever mye alvor i hverdagen. Da er det særlig viktig med et pusterom der de bare kan være barn.

Fakta om Ukraina

 • Uavhengig i 1991, etter Sovjetunionens fall. 

 • Antall innbyggere: 45.4 millioner. 

 • Landet opplever politisk krise og har 
store utfordringer knyttet til korrupsjon. 

 • En stor andel av befolkningen lever i 
fattigdom. 

 • Etniske grupper: I underkant av 80 
prosent er ukrainere, 17 prosent er russere - resten fordeler seg mellom mindre etniske grupper av moldovere, hviterussere, krimtartarer, bulgarere, ungarere, rumenere, polakker og jøder.
 • 172.000 ukrainere har søkt asyl i naboland siden konflikten startet i 2013. De fleste kommer til Russland (UNHCR 09.2014). 

 • Røde Kors-foreningene i de russiske distriktene langs grensen til Europa merker pågangen av flyktninger fra Ukraina.


(Kilder: UNHCR og Globalis) 


Barneprogrammene til Røde Kors i Russland

Barneprogrammene til Røde Kors i Russland har alltid hatt en stor andel migranter, de fleste kommer fra tidligere sovjetrepublikker i Sentral-Asia. Det er derfor naturlig at Røde Kors også tilbyr aktiviteter, måltider og bistand til fordrevne barnefamilier fra Ukraina.