Den lille syriske jenta Binan holder en konservesboks med tunisk opp mot kamera med et undrende blikk.

Mat til Syria

Binan har aldri opplevd sitt hjemland uten borgerkrig. Hun er tre og et halvt år gammel, og familien har flyktet fra Yalda, i utkanten av Damaskus.

Yalda er et område som er svært ødelagt av krigens herjinger. Hus og bygninger ligger i ruiner, og mange av de som en gang bodde her har flyktet.

Som mange andre syrere strever Binan og familien med å få endene til å møtes. Mat og vann er mangelvare, og de har ikke mye å leve av. Vi møter Binan på en matutdeling Syria Røde Halvmåne har for internt fordrevne i Damaskus. Hit har den lille jenta kommet sammen med sin mor og andre familiemedlemmer.

Bildet viser den lille syriske jenta Binan undrende på hva hun finner i matesken fra Røde kors
Binan og familien får mat, madrasser, tepper, liggeunderlag og kjøkkenutstyr.


Denne dagen er det 70 familier som får nødhjelp på senteret til Røde Halvmåne. Matesken skal dekke de grunnleggende behovene til en familie for en måned.
I tillegg får familien madrasser, liggeunderlag, tepper, kjøkkensett og forsyninger med såpe, vaskemidler og andre hygieneartikler. De har flyktet fra alt, og trenger nå alt.

Faren døde tidlig i konflikten

Det er litt ventetid på utdelingen. Køen er lang, men en etter en ropes de opp. De registreres på en liste hvor det også står hva de skal hente. Så finner de frivillige fram esken med mat og utstyret de skal få.  Mens moren står i køen setter Binan seg ned og tegner. Hun tegner et menneske.
– Det er en tegning av pappa, forteller hun.  
Faren døde tidlig i konflikten, og Binan har aldri møtt han. Endelig kommer moren bort med esken. Binan åpner den ivrig og tar ut noen av matvarene. Her er det ingen luksusvarer, men mat som man overlever på og som er viktig for å overleve.
– Hva liker du best? spør vi.
– Det beste jeg vet er kjeks, dyppet i melk. Men jeg liker også tunfisk og sar-
diner, sier Binan.
Den vesle familien tar med seg tingene de har fått utdelt og tar fatt på hjemveien. Om ikke lenge vil de være tilbake igjen, sulten og nøden i Syria forsvinner ikke med det første.

Binan forran utdelingssenteret med mor i svarte gevanter ved sin side og frivillige fra Syriske Røde Halvmåne som deler ut mateskene.
På utdelingssenteret i Damaskus får hundrevis hjelp hver dag.

Mat til over 4 millioner hver måned

Krigen i Syria har vart i over fem år, og situasjonen nå er verre enn noensinne. Det er konstant mangel på mat og vann.
8,7 millioner syrere har ikke tilgang til mat og fattigdommen rammer nå mer enn 90% av befolkningen. Når den kalde vinteren nå kommer er sulten enda mer til å kjenne på.
Røde Kors deler ut matesker i hele Syria. Hver måned får over 4 millioner mennesker mat fra Røde Kors. Dette deles ut av frivillige i Syria Røde Halvmåne, som er søsterforeningen til Røde Kors i Norge. I tillegg sørger vi for rent vann til ca. 70 prosent av befolkningen gjennom reparasjon av vannsystemer og behandling av forurenset vann.

Fakta om krisen i Syria

  • 8,7 millioner mennesker mangler tilgang til nok mat.
  • 70% mangler regelmessig tilgang til rent vann.
  • Før krisen var Syria et mellominntektsland. I dag lever 90%  under fattigdomsgrensen.
  • Over 4,5 millioner lever i beleirede områder eller steder som det er vanskelig å komme til på grunn av konflikten
  • De humanitære behovene i Syria er 12 ganger større enn da krisen startet.
  • Siden starten på krisen har matvareproduksjonen falt med mer enn 40%.
  • Den høye matmangelen har gjort at prisene på blant annet ris, brød, sukker og bulgur har økt betraktelig.
  • Brød er en viktig del av det syriske kostholdet. Siden 2011, har mer enn halvparten av Syrias bakerier blitt ødelagt.
  • Prisen på brød har økt med nesten 1000% i de hardest rammede områdene.

 

Ved å sende SMS MATESKE til 2272 (280 kr) gir du mat til en familie i en måned.  Eller du kan bruke konto 8200 06 10 190.

Det er også mulig å bestille et gavekort som du kan gi bort. Et gavekort koster 140 kr og bidrar til å gi mat til to barn.       

Grafisk femstilling kakediagram prosentfordeling som viser 90 prosent til formålet 4 prosent til adminstrasjon og 6 prosent til å skafef nye midler