Tøff start for baby født i Bangladesh

Født på flukt

– Nå må pappa forlate teltet, sier legen. Pappa rikker seg ikke. Han tviholder på kjæresten som ligger på operasjonsbordet.

Ambulansen parkerer utenfor sykehusteltene til Røde Kors i Cox ́s Bazar i Bangladesh.

Rundt står norske leger og sykepleiere og en tolk. En høygravid jente i 20-årene legges
på en båre. Hun er overført fra Leger Uten Grensers helseklinikk med store blødninger og løftes inn i operasjonsteltet med akutt behov for kirurgisk behandling. Hun har en baby i magen som må ut fort.

Helsepersonellet fra Røde Kors er klare til å gjennomføre et keisersnitt. Et rutineinngrep i Norge, men i dette tilfellet noe som kan utgjøre forskjellen på liv og død for både mor og barn.

171027_bangladesh_dag2__044
Bekymret: Babyens pappa er med på forberedelsene til keisersnittet i teltet. Han er svært bekymret og klemmer og trøster sin fødende kjæreste. Hun er i ferd med å gå inn i full narkose og er livredd.

En liten gutt blir født

– Nå må pappa forlate teltet, sier en av legene. Pappa rikker seg ikke. Tviholder. Legen gjentar.         

– Pappa må ut nå! En sykepleier tar ham med ut.

Kirurgen lager et snitt i magen på kvinnen. Fostervannet renner og i løpet av kort tid kommer en bitteliten og blek guttekropp til syne. Han er helt stille. Ikke en lyd. Stemningen i teltet er konsentrert. Stille, med unntak av pipelyder fra utstyret som gjør det mulig å redde liv.

Babyen tas med til en annen seksjon av teltet. Han har hjerterytme, men sliter med å puste selv. En sykepleier legger en pumpe til ansiktet og begynner å gi luft inn i lungene. Det pågår lenge. Veldig lenge.

Feltsykehus redder liv

– Ryktene om sykehuset går i området nå. Alle blir behandlet likt og det koster ikke penger, sier Anette Huitfeldt. Hun har nylig kommet hjem fra Cox ́s Bazar som jordmor ved feltsykehuset, og forteller om travle dager siden dørene åpnet.

Feltsykehuset tar imot pasienter med komplikasjoner som de mindre helseklinikkene i området ikke kan behandle. Spesielt gravide som har flyktet fra volden i Myanmar er sårbare, og i løpet av de første ukene var det omtrent så mange som fire av ti nyfødte som ikke overlevde fødselen.

– Det er summen av mange ting de har opplevd på flukt som er årsaken. De har ikke hatt medisinsk tilsyn eller svangerskapskontroller på lang tid. Noen har infeksjoner og er syke, andre er underernærte og dehydrerte. Det kan dessverre føre til spontanaborter og dødfødsler. Vi kan gjøre operative inngrep som redder livet til både mor og barn, men vi klarer ikke å redde alle, sier Huitfeldt.

baby
Dramatisk: Denne lille gutten ble hjulpet til verden med keisersnitt. I et telt i en flyktningleir.

Liv i leiren

Så ser vi en liten finger begynne å bevege seg. Pumpingen fortsetter. En liten hånd knyttes og den første lille lyden høres fra det lille nye mennesket.

Legene og sykepleierne klarte å redde både moren og babyen. Om noen dager drar den lille familien tilbake til en uviss fremtid i flyktningleirene, hvor det nå bor 800 000 andre mennesker som også har flyktet fra volden i Myanmar.

Flykter fra Myanmar til Bangladesh

Siden slutten av august har den lille byen Cox ́s Bazar i Bangladesh Myanmar blitt overfylt av over 600 000 nyankomne flyktninger fra Bangladesh. De er utmattede, dehydrerte og underernærte mødre, fedre og barn. Unge og gamle. Barn uten foreldre og foreldre uten barn. De flykter fra grusom vold og kommer til trygghet. Men forholdene i leirene er elendige.

 På et lite område bor de under en presenning eller i et skur. Det er lite tilgang til vann, mat, toaletter, dusjer. Mange er redde, traumatiserte, syke og mangler egentlig alt. De fortsetter å komme
i tusentall hver uke. Det er fare for utbrudd av kolera og meslinger.

Dette gjør Røde Kors

  • Nyankomne flyktninger
får utdelt hygieneartikler, myggnett og presenninger.
  • Røde Kors åpnet et feltsykehus i oktober som tilbyr kirurgi, fødeavdeling med jordmor, røntgen og isolasjonsavdeling. Bare den første uken i november ble over 4000 pasienter behandlet her.