Nemo (3 år) fra Somalia, fikk en stygg infeksjon i benet og fikk hjelp av Røde Kors.

Nemo flyktet fra tørken

Tørken i Somalia har gjort livet vanskelig for mange. Siste fire-fem årene har regntiden gitt for lite regn. Mange steder har folk forlatt hjemmene sine for å prøve å finne jobb, mat eller vann.

Nemo er bare tre år gammel. Hun bor sammen med bestemoren sin i en enkel leir i utkanten av Hargeisa i Somaliland. Der er hun fordi familien mistet husdyrene sine i tørken, og foreldrene ikke lenger kunne skaffe mat til Nemo. Moren og faren hennes bor fremdeles på grensen mot Etiopia, der familien kommer fra. Nemo er ett av tre barn bestemoren har fått ansvaret for å oppdra. Hverdagen er krevende for den lille familien.

– Hvordan får dere mat? Spør vi.

– Vi tigger. Folk som bor i nærheten hjelper oss. Av og til får vi en kilo mat, så vi overlever, forteller bestemor Aden Mohammed.

Nemo har en stygg infeksjon i kneet. Hygieneforholdene i leiren er dårlige, og infeksjonen kom etter at 3- åringen falt og slo kneet. I leiren er det ingen helsetjenester tilgjengelig.
 Røde Kors tok henne med til et Røde Kors-senter i byen, der hun raskt ble henvist videre til et lokalt sykehus, som opererte kneet hennes. Dersom hun ikke hadde fått hjelp, kunne hun ha mistet foten på grunn av denne infeksjonen.

Røde Kors jobber blant annet med å hjelpe barn som Nemo i Somalia. Over hele landet drives helseklinikker og mobile helseklinikker av frivillige. De oppsøker landsbyer og tilbyr hjelp til folk som ellers ikke kan komme seg til lege.

Situasjonen i Somalia

365 000 barn underernærte og trenger nødhjelp.

 Røde Kors driver flere enn 100 permanente helseklinikker, som fokuserer spesielt på mødre og barn. I tillegg drives 52 mobile helseklinikker som oppsøker lokalsamfunn som mangler permanente helsetilbud.