Legen Slobodan undersøker en pasient i Sør-Sudan.

Livet som krigskirurg

– At Røde Kors er her, gjør en stor forskjell.

Slobodan jobbet for Røde Kors i Sør-Sudan tidligere i 2017. Han er kirurg og driver privatpraksis hjemme i Serbia. Her gir han oss et glimt av krigen og innblikk i hvordan det er å jobbe på sykehus i en slik situasjon.

ZR4A9022
Intenst: Hjemme i Serbia utfører Slobodan rundt 30 kirurgiske inngrep i måneden. I Sør-Sudan opererer kirurgene like mange på bare to dager.
ZR4A0079
Når pasienter dør: – Hver gang en pasient dør, spør jeg meg selv: Gjorde jeg noe feil? Hva kunne jeg gjort annerledes?

Utdrag fra dagboken

"I løpet av én dag tar vi ofte imot mer enn 10 pasienter. Da tenker jeg ikke på hvem de er eller hva de kan ha gjort. Jeg prøver bare å jobbe så raskt jeg kan for å reparere skadene. Jeg dømmer dem ikke – jeg er først og fremst lege. Hjemme i Serbia kan jeg bruke lang tid på å behandle for eksempel en kreftpasient. Der utfører
jeg rundt 30 kirurgiske inngrep i måneden. Her i Sør-Sudan, derimot, hender det at vi opererer 30 pasienter på bare to dager.

For litt siden fikk vi inn en pasient med svært store skader i magen. Han hadde tilbrakt tre dager i bushen med hull i tarmene. Etter å ha operert ham i over to timer, mistet vi ham. Hver gang en pasient dør spør jeg meg selv: Gjorde jeg noe feil? Hva kunne jeg gjort annerledes?

Når jeg er sliten, er jeg alltid redd for å gjøre
feil. Jeg må være skjerpet. Etter mange timer i operasjonsenheten er hele temaet utkjørt. Men hvis vi ikke opererer pasientene våre med én gang, kan sårene bli infiserte. Behandlingen kan da bli mer langvarig og langt mer komplisert. Det blir en stor tilleggsbelastning for pasienten, for sykehuset og for personalet. Derfor må vi jobbe så raskt og godt som mulig.

Noen pasienter glemmer du aldri. John, for eksempel. Han er bare seks år, men oppfører seg ikke som et barn. Han smiler aldri, leker ikke. Moren og broren ble drept foran øynene hans. Bestemoren kom til sykehuset med ham, han hadde alvorlige skuddskader i magen. For noen dager siden skulle sønnen min skrive en skoleoppgave
om krig. Da fortalte jeg ham om John. Folk må høre disse historiene for å forstå denne krigens enorme omkostninger.

Sør-Sudan er et tøft land, ikke bare på grunn
av konfliktene. En søndag ettermiddag kom noen nomadiske gjetere til sykehuset med en mann med skuddskade. Han var blitt skadet ved et uhell da de prøvde å drepe en løve som angrep kuene deres.

Mange nomader reiser langt for å komme til Røde Kors-sykehuset, som er det eneste operative i regionen. De kommer med alle slags sykdommer du kan få når du oppholder deg lenge i bushen.

Og selvsagt kommer jeg ofte over symptomer og sykdommer jeg aldri har sett før. Hjemme ville jeg henvist pasienten til en spesialist, men her må vi behandle alle tilfeller selv. Vi lærer hele tiden noe nytt.

Noe av det fineste med dette arbeidet, er folkene jeg jobber sammen med. Alle er hundre prosent dedikert. Noen ganger forstår vi hverandre uten å måtte
si noe som helst. Vi hjelper mange mennesker som bare har ett eneste ønske: å overleve. At Røde Kors er her, gjør en stor forskjell."

Slobodan, kirurg.

ZR4A0250
Så moren bli drept: John så moren og broren bli drept. Han kom selv til sykehuset med alvorlige skuddskader i magen. Bestemoren sier hun skal gjøre det hun kan for at han skal glemme det han har opplevd.

Fakta Sør-Sudan

  • 15. desember 2013 brøt det ut borgerkrig i den nye staten Sør-Sudan.
  • Mer enn 50 000 mennesker er drept og over 4 millioner er på flukt.
  • Behovet for helsehjelp er stort.
  • 
Landet står på randen av en sultkatastrofe og over 7,6 millioner mennesker trenger nødhjelp.