Bildet viser Røde Kors-frivillige i nødhjelpsarbeidet i Indonesia, etter jordskjelvet i september. Vis bildetekst
Frivillige i Indonesia Røde Kors deler ut tepper og presenninger til landsbyboere i Loli Saluran i Sulawesi. Sahoriya (73) venter tålmodig på hjelp. Foto: Benjamin Suomela/Finsk Røde Kors

Nødhjelp etter jordskjelv og tsunamier i Indonesia

Flere tusen mennesker er drept og skadet i Indonesia etter jordskjelv og tsunamier i september og desember. Røde Kors har bidratt med redning og nødhjelp til de rammede.

Over 2000 mennesker døde, mer enn 10 000 ble skadet og mange mistet hjemmene sine under jordskjelvet og tsunamien i Indonesia i september 2018. Jordskred og ødelagte veier gjorde det krevende å nå ut til alle som trengte hjelp.

600 frivillige fra Indonesia Røde Kors bidro i nødhjelpsarbeidet med livsviktig helsehjelp, nødhjelp og rent drikkevann. Røde Kors sørget også for midlertidig husly og hjelp til å gjenforene familiemedlemmer som kom bort fra hverandre.

Ny katastrofe i desember

22. desember ble landet på nytt rammet av katastrofe. Flere kraftige tsunamibølger traff Sundastredet mellom de to store øyene Java og Sumatra.

– Røde Kors i Indonesia var til stede i de berørte områdene og bisto med førstehjelp og berging umiddelbart, forteller Bernt G. Apeland, generalsekretær i Røde Kors.

Krevende hjelpearbeid

– Hjelpearbeidet har vært vanskelig. Det er store ødeleggelser, både på infrastruktur og bygninger. Området er tett befolket, og det bor mennesker langs hele kysten som er rammet av flodbølgen. Det handler ikke bare om å redde liv, men også å hindre varige komplikasjoner. Vi ser mange beinbrudd og knuste hjem, og mennesker som er rystet av det de har opplevd, sier Apeland.

Fire dager etter katastrofen i desember var det registrert 429 omkomne, 1500 skadde og over 16 000 som hadde forlatt hjemmene sine. Frivillige og ansatte fra Røde Kors har bidratt med førstehjelp, psykososial støtte og nødhjelp til de overlevende.

Leter etter overlevende
Hele landsbyer ble utslettet og mange tusen mennesker er døde eller skadet etter jordskjelv og tsunamier i Indonesia. Her leter Røde Kors etter overlevende i ruinene. Foto: ICRC

Les mer om hvordan du hjelper gjennom Røde Kors.