Gate i El Salvador viser skolebarn i uniform gående nedover gaten og en maskert politimann med automatvåpen i forgrunnen

Dannys valg

Da Danny var ni år hadde han i realiteten tre valg: Jobbe for en dollar dagen, flykte til USA, eller bli med i en gjeng. 

Danny valgte det siste. I en alder av 13 år var han medlem av en gjeng, og han hadde opplevd å bli både skutt og fengslet.

Mange unge blir drept

El Salvador er verdens nest voldeligste land etter Syria. 15 personer blir drept hver dag. Landet preges av konflikt mellom to kriminelle gjenger og regjeringen. Fattigdom, et svakt statsapparat, narkotika, samt mangel på skole og helsetilbud, fører til at mange unge mennesker ikke ser noen annen utvei enn å bli med i en gjeng.

Gjengmedlemmene er for det meste barn som Danny. Det er tydelig på likhuset i
hovedstaden San Salvador, hvor hvert tredje lik som ble brakt inn i august var barn under 17 år. Mange blir aldri identifisert og omtrent 15 lik blir hver uke flyttet til kirkegården for de som ikke er identifisert.


Danny hadde ikke familie eller trygge voksenpersoner som tok vare på ham da han var barn. Som gjengmedlem opplevde han for første gang tilhørighet. Dessverre er Dannys historie altfor vanlig i El Salvador.

Begynte med kriminalitet

Da Danny var fem år var både moren og faren borte. Han bodde med bestefor-
eldrene, men de hadde ikke råd til å sende han på skole. Han begynte på yrkesrettede kurs og han begynte å jobbe for å kunne skaffe seg mat, men med en lønn på 1 dollar dagen var det ikke mye fremtidshåp. Det var da han møtte en ung dame som tok ham inn og som ga ham et sted å bo. Det viste seg at damen som tok ham inn var søsteren til en gjengleder.

Bilde av Danny 17 år en ung mann med typiske latinamerikanske trekk i hvit tsjorte med nettlignende mønster i tynne striper ser opp og forbi kamera. Det søkende blikket røper en urolig fortid og håp for fremtiden.
Danny (17) ble med i en voldelig gjeng allerede som ni-åring. Nå har han brutt med gjengen og lever i frykt for represalier. Allikevel er han fast bestemt på at å fullføre skolen og å være kjæreste med Amelia er det han skal.

Skutt og fengslet allerede som 13 åring

Det tok ikke lang tid før Danny var involvert i gjengen og i en alder av ni var han fullverdig medlem. Etter noen år som kriminell hadde Danny blitt skutt, ranet andre, og sittet i fengsel. Han kjente på at han ikke ville leve dette livet. Han så at veien var kort for å ende opp på likhuset, som så mange andre rundt ham gjorde.

Ble forelsket - brøt med gjengen

Det var dagen han møtte Amelia at alt forandret seg. Han var 13 år og ble stup-
forelsket i henne. Men Amelia sa til Danny at de ikke kunne være kjærester så lenge han var med i en gjeng. Han bestemte seg for å forlate gjengen.

I området hvor Danny bor har Røde Kors flere prosjekter hvor de skaper trygge møteplasser for ungdom, både på skolen og på egne fritidsklubber. Danny ble med på flere aktiviteter i Røde Kors' regi. Det har betydd mye for han å ha et fristed hvor han kan føle seg trygg og møte voksne som snakker ordentlig med han, voksne som ikke uten videre bare antar at han er kriminell. Han har vært med på flere av kursene og fritidsaktivitetene Røde Kors tilbyr, og særlig skateparken er populær.

I dag er Danny 17 år og for lengst tilbake på skolebenken. Han har ikke kontakt med gjengen. Men han lever i frykt for at de skal komme etter ham. For det å forlate en gjeng straffes som regel med en kule.  Likevel har han framtidshåp og drømmer. Og den viktigste drømmen nå er å fortsette på skolen, og være kjæresten til Amelia.

Dette gjør Røde Kors i El Salvador

  • Skaper trygge møteplasser for ungdom, på skolene og i egne lokaler.

  • Organiserer fritidsaktiviteter som førstehjelp, dansekurs og skatepark.
  • Gjennomfører yrkesrettede kurs som gir ungdom en inntektsmulighet uten kriminalitet.
  • Ungdommene blir møtt på en åpen og fordomsfri måte.
  • Et verdisyn som fremmer respekt og omsorg for seg selv og andre ligger til grunn for alle aktivitetene.
  • Hjelpen er særlig rettet mot barn på barne- og ungdomsskoler og deres familier.
  • For å sikre støtte fra lokale aktører jobbes det parallelt med å bygge partnerskap med lokale myndigheter, skoler, helsesentre og nabolagskomiteer.
Grafisk femstilling kakediagram prosentfordeling som viser 90 prosent til formålet 4 prosent til adminstrasjon og 6 prosent til å skafef nye midler