Den ungen kvinnen og mor Daw Marip sitter ved den store veven. Ansiktetsutrykket viser en stolthet og håp for framtiden.

Vever for nytt liv

Veven fra Røde Kors betyr at jeg kan kjøpe nok mat og skolesaker til barna

– Jeg skal begynne å veve igjen om en måned, jeg kan ikke vente lenger, sier Daw Marip Bawk Ra (32), med sin nyfødte sønn i armene. Innsatsen og besluttsomheten hennes betyr alt for at familien klarer seg.

Måtte flykte fra hjemmet

Familien som nå teller fire barn og to voksne ble drevet fra hjemmet sitt i Kachin, da konflikten i den nordligste provinsen i Myamnar, igjen brøt ut i 2011.
De bor nå i en leir for folk på flukt og har fått livet satt på vent. Etter at de måtte flykte har de fleste som bor i leirene ingen inntekt. Røde Kors er til stede og hjelper familiene med en ny start.

Kan forsørge familien

For ett år siden ble Bawk Ra trent i veving og fikk støtte til å kjøpe en vev av Røde Kors. -Jeg er veldig glad for veven, det betyr at jeg kan kjøpe nok mat og skolesaker til barna, forteller hun.
Familiene som bor i leirene er avhengige av hjelp fra organisasjoner og kirkesamfunn for å overleve. Mannen til Bawk Ra, Naw Lawt (35), tar som de fleste menn i leirene, småjobber der han kan.

– Det har vært vanskelig å bo her. Vi har ikke hatt noe. Lenge hadde vi ikke noe inntekt heller, men etter at jeg fikk veven er det blitt bedre, forteller Bawk Ra som nå er hovedforsørger for familien.

Bawk Ra sitter med gutten i fanget på trappen til bambushuset. Mannen Naw Lawt til høyre og to barn forann smilende.
Gutten ble født med hepatitt, og Bawk Ra er bekymret for hosten han har utviklet.  - Jeg er veldig glad for at han er her hos meg nå, etter at han var tre dager på sykehuset, sier hun.

Myanmar: konflikten

  • I 2011 startet konflikten igjen mellom Kachin Independence Army og Myanmars militære styrker, etter at en 17 år lang våpenhvile ble brutt.
  • Rundt 100 000 mennesker ble drevet på flukt og bor nå i leire ulike steder i provinsen Kachin, lengst nord i landet.
  • Fredsforhandlinger pågår, men det er ingen tegn til at det blir snarlig fred.
  • Myanmar ligger som nummer tre i verden i antall mineofre, etter Afghanistan og Colombia.

Dette gjør Røde Kors:

  • Norges Røde Kors har jobbet i Myanmar siden 2005, og samarbeider med Myanmar Røde Kors om blant annet forebygging av katastrofer og støtte til internt fordrevne.
  • Det gis også støtte til opplysningsarbeid om miner og behandling av mineofre.
Grafisk femstilling kakediagram prosentfordeling som viser 90 prosent til formålet 4 prosent til adminstrasjon og 6 prosent til å skafef nye midler