– Ingen av de sju barna mine er hivsmittet, heller ikke de jeg har ammet, sier Flory (34), her med minstejenta Yeimi Carolina (10). Flory ble hiv-smittet av mannen sin i 1987. Året etter døde han av aids. Vis bildetekst
– Ingen av de sju barna mine er hivsmittet, heller ikke de jeg har ammet, sier Flory (34), her med minstejenta Yeimi Carolina (10). Flory ble hiv-smittet av mannen sin i 1987. Året etter døde han av aids.

Takker Norge og Røde Kors

– Takk Gud for en dag til! Hivsmittede Flory (34) klemmer yngstejenta Yeimi (10) hardt inntil seg. Livet er ingen selvfølge for sjubarnsmoren som har levd med hiv i 20 år.

– Jeg oppdaget at jeg hadde hiv da jeg gikk gravid med mitt tredje barn. Året etter døde mannen min av aids. Jeg begynte straks med medisiner og ingen av barna mine er syke. Han jeg er gift med i dag, er heller ikke smittet, og vi har fått fire barn sammen. Tre av dem ammet jeg fordi jeg ikke hadde penger til morsmelkerstatning. Da jeg fikk yngstejenta Yeimi, sa legene at jeg ikke kunne amme henne, risikoen var for stor. Hun er den eneste som ikke har fått morsmelk – og hun er den som har vært mest syk, forteller Flory.

– Naboene unngår meg

Selv om sjubarnsmoren har mye å være takknemlig for, er ikke livet enkelt. I landsbyen der hun og familien bor, er det mange fordommer knyttet til hiv og aids.

– Naboene unngår meg, de hilser så vidt. Det er vondt og vanskelig, men heldigvis har barna det bra. Ingen plager dem fordi jeg er hivsmittet.

Florys mann jobber som byggearbeider, men i perioder er det mangel på oppdrag. Det hender han går arbeidsledig 3–4 måneder i strekk. Flory, derimot, jobber hele tiden. Hun har blant annet fått en symaskin av Røde Kors og syr forklær og skjørt som hun selger. Hun jobber også som hushjelp, men har ikke fortalt arbeidsgiveren at hun er hivpositiv av redsel for å miste jobben.

161114_Guatemala_Gøril2_-(95)
– Jeg er evig takknemlig for deg og Røde Kors, sier hivpositive Flory (t.v.) til Raquel Vonesh de Alejos, en viktig pådriver i arbeidet for hivpositive i Guatemala.

Takk til Norge og Røde Kors

Mens Flory snakker løper Yeimi til og fra, og er stadig tilbake for å gi moren en klem.

– Du må fortelle at du har vært på tv, mamma, sier hun og spretter av gårde igjen.

Flory nikker, sier at jo, det stemmer, hun ble intervjuet i forbindelse med et program om hivsmittede.

– Det handlet om såpekoking, som er et jobbprosjekt for hivsmittede. Alle vet at det er de hivpositive som koker såpe, men jeg sier bare at det er Røde Kors som har gitt meg denne muligheten. Og det er jo sant. Takk til Norge og Røde Kors for at jeg har jobb som gir barna mine mat på bordet, sier Flory.

Fakta om hiv-prosjektet

■ Samarbeid mellom Røde Kors og selvhjelpsorganisasjonen APEVIHS, som jobber for å bedre hiv-positives situasjonen.

■ 290 hivpositive har de tre siste årene fått hjelp av Røde Kors, blant annet til medisiner, transport til og fra sykehuset, yrkesopplæring og tilgang til jobb.

■ Røde Kors bidrar også med samtalegrupper samt opplæring og informasjon i lokalsamfunnet for å spre kunnskap og redusere stigma.