Anele (13) fra Zimbabwe smiler og drømmer om å bli sykepleier Vis bildetekst
Anele (13) fra Zimbabwe smiler og drømmer om å bli sykepleier

Drømmer om å bli sykepleier

– Jeg vil gjerne bli sykepleier, for da kan jeg hjelpe andre, sier Anele (13).

DSC_0588
Anele (til venstre) og Nomusa (i midten) er med i Røde Kors’ OVC-program (OVC: Orphans and vulnerable children). Gjennom Røde Kors ́ fadderprogram i Norge får de støtte til skolepenger og -materiell, bøker, uniform, tepper, såpe, tannbørste og plantefrø til familiens grønnsakshage.

«Jeg bor sammen med mor, bestemor, lillesøster på 11 og broren min på 16. Pappa er død. Det er bare vi jentene som går på skolen. Broren min sluttet etter barneskolen, slik mange gjør fordi det er for dyrt å gå på skolen.

Jeg går i sjuende klasse på Nkayi Primary School i Matabeleland North i Zimbabwe. Neste år skal jeg begynne på ungdomsskolen. Det tror jeg blir fint. Aller best liker jeg å lese historier på engelsk, men matematikk er også er morsomt, selv om det er vanskelig.

Jeg bor langt fra skolen, det er én time å gå. Men vi er flere som går sammen, så det går greit.

Hjemme har jeg mange plikter. Jeg henter vann, vasker opp, vasker klær og koster. Det er et stykke å gå for å hente vann, så det er tungt når jeg skal bære den fulle vanndunken.


Når jeg blir stor, skal jeg bli sykepleier. Røde Kors støtter meg med skolepenger, uniform og andre skolesaker. Du får ingen jobb hvis du ikke har utdanning. Hvis jeg blir sykepleier, kan jeg hjelpe mange andre. Ikke bare de som er syke, men også hele familien min.»

DSC_0601
Anele (13) synes historier på engelsk er spennende.
IMG_6069
Nomusa (14) liker best språk på skolen.

– Foreldrene mine er døde, så jeg bor med tante og onkel, sier Nomusa (14).

 

«Jeg går i sjuende klasse på Nkayi Primary School i Matabeleland North i Zimbabwe. Foreldrene mine er døde. Sammen med de to søsknene mine bor jeg sammen med tante og onkel og deres to barn.

Hjemme har vi geiter, kuer, kyllinger og en hund som heter Danger – som ikke er farlig, bare snill.
 På en vanlig dag står jeg opp når det blir lyst, rundt halv seks. Jeg vasker meg, lager mat og vasker opp før jeg går til skolen.

På skolen liker jeg språk, særlig ndebele, som er
morsmålet mitt. Jeg liker også å spille nettball og å 
synge.»

Zimbabwe

  • Republikk, tidligere britisk koloni.
  • Antall innbyggere: 15,6 millioner
  • Forventet levealder: 57 år
  • Hiv/aids: 13,5 % av befolkningen
  • Barn under
5 år som er underernært: 11,2 %

Kilde: Norad og CIA Factbook