Oriel (8) fra Guatemala smiler

Oriels drømmer

Oriels (8) største ønske er å få en jobb, så han kan kjøpe frø til familien.

Oriel bor i skogen utenfor Olopa, en landsby helt øst i Guatemala. Her bor han med moren og søstrene Jessica (10) og Emma (5). Oriel er bare åtte år, men har allerede en «jobb». Hver dag står han grytidlig opp for å bidra til familiens økonomi. Klokken fire om morgenen, mens det fortsatt er mørkt, går han to timer i skogen for å plukke bananblader. Deretter går han på skolen. Bananbladene brukes til å pakke inn mat som naboene selger.

– Jeg vil gjerne gå ferdig på skolen, så jeg kan få en ordentlig jobb og få råd til å kjøpe frø. Frøene skal jeg så, så familien min skal ha mat.

– Jeg har alltid hatt røde øyne

Oriel hoster. Det er varmt og luften er fuktig, men fra kjøkkenet siver det røyk ut av inngangen, fra ildstedet hvor moren lager maistortillaer. Oriels øyne er røde.

- Jeg vet ikke hvorfor, øynene mine er bare sånn. Noen ganger får jeg veldig vondt i brystet, forteller Oriel.

Røde Kors’ helsekoordinator i området, Orquidia Pelico, sier mange barn og voksne her har luftveisinfeksjoner fordi de lager mat over åpent bål innendørs. En del av arbeidet til Røde Kors her, går ut på å informere befolkningen om helserisikoer og symptomer.

– Jeg sover der inne, forteller Oriel, og peker på kjøkkenet hvor røyken siver ut fra.

Oriel sover hver natt i røyken fra ildstedet, men har i det minste en seng. Søsteren Jessica må sove på gulvet om nettene.

171003_Guatemala-Olopa-dag3_177
– Jeg er veldig glad i søstrene mine og i moren min, sier Oriel. Når han blir stor, skal han få seg jobb så han kan ta seg av dem. – Min største frykt er at det skal skje noe med dem.

Vonde minner

Det er midt på dagen, og Oriel har vært tidlig oppe og hentet bananblader, vært på skolen, hentet vann og vasket seg. Vannet henter han i en kilde noen hundre meter nedenfor huset. Stien dit er bratt og gjørmete, og gummistøvlene hans er fulle av hull og sprekker. Men Oriel klager ikke, bare smiler. Med ryggen til et tre ser han ut over området fra en høyde.

– Faren min døde da jeg var liten. Han ble drept med machete i byen, slik.

Han viser med en flat hånd hvordan macheten traff faren.

– Jeg husker ikke så mye av faren min, jeg var bare to år. Jeg husker bare at han slo meg.

Volden i Guatemala gjennomsyrer samfunnet. Etter flere tiår med borgerkrig, er antallet våpen i omløp fortsatt svært høy. Mange tusen blir drept hvert år.

171003_Guatemala-Olopa-dag3_207
Jessica er 10 år, men går i 2. klasse på skolen sammen med broren på 8 år. Når hun er ferdig på skolen liker hun å passe på søsteren Emma.

– Jeg er veldig glad i moren min og familien min. Noen ganger, når jeg legger meg om kvelden, er jeg redd for at noen skal komme til huset vårt og skade oss. Ta alle tingene våre, sier 8-åringen.

Han ser ned på søstrene sine Emma og Jessica, som leker og ler blant trærne. Jessica er eldst og passer på de minste, også nabobarna bærer hun rundt på. Familiens høner kakler og ville fugler synger fra tretoppene. Naturens lyder blander seg med barnelatteren.

vann
Mye ansvar: Oriel henter vann med søsteren Jessica. De er eldst i familien og har mye ansvar for å hjelpe moren. Jessica viser Vendela Kirsebom hvordan hun skal bære den tunge vannkannen.

Oriel trekker pusten:

– Når jeg blir større, skal jeg få meg en jobb og ta meg av hele familien min. Moren min også. Min største frykt er at hun skal bli borte.

Fakta om Olopa

Utfordringer i Olopa, Chiquimula-distriktet:

  • Olopa ligger i den såkalte «tørre korridoren»
i Guatemala. Feilslåtte avlinger har gjort tilgangen på næringsrik mat svært usikker for mange.
  • Mange barn er feilernærte på grunn av dårlig tilgang på variert mat og lite kunnskap om ernæring.
  • Fattigdom, mangel på tilgang på rent vann og dårlige sanitærforhold gjør at mange rammes av diarésykdommer.

Hva gjør Røde Kors?

Røde Kors starter nå et prosjekt som fokuserer på helse for mødre og barn i dette området.

Målet er å redusere dødeligheten blant

Røde Kors-frivillige i lokalsamfunnet jobber med å spre kunskap om helse, blant annet gjennom opplæring i hygiene og amming, i samarbeid med lokale helsesentre.