Dalubuhle (15) fra Zimbabwe er på skolen

- Foreldrene mine ville ha vært stolte av meg, sier Dalubuhle 15 år

Dalubuhle er med i Røde Kors-fadderprogrammet i Zimbabwe. Han får støtte til skolepenger, -materiell, -bøker, -uniform, tepper, såpe, tannbørste og plantefrø til familiens grønnsakshage.

Jeg bor i Matabeleland North i Zimbabwe og går i sjuende klasse. Det er fint å gå på skolen og jeg er glad for at Røde Kors betaler skolepengene mine. Uten hjelp ville ikke bestemoren min hatt penger til å sende meg på skolen. Foreldrene mine døde i 2011. Hadde det ikke vært for Røde Kors, måtte jeg ha jobbet sånn som de tre storebrødrene mine. Nå har de reist til Sør-Afrika for å finne arbeid, men jeg tror at de snart kommer hjem. Jeg håper det, fordi jeg vil at de skal komme hjem.

Bestemoren min og jeg bor alene nå. Hun er gammel, 80 eller mer, og hun er veldig sliten. Derfor er det jeg som lager mat og vasker opp, også klærne vasker jeg. I tillegg har jeg ansvar for kjøkkenhagen. Jeg planter frøene vi får fra Røde Kors, men med tørken er det nesten ingenting som gror. To ganger i uka vanner jeg kjøkkenhagen. Da henter jeg vann i en kommunal brønn. Det er noen hundre meter å gå, men det kunne vært verre.

Heldigvis bor jeg bare ti minutter fra skolen. Mange andre må gå langt for å komme hit. Favorittfaget mitt er engelsk. Jeg jobber hardt og kommer til skolen hver dag, selv om det er vanskelig å være her når jeg er sulten. Da gjør det så vondt i magen. I dag hadde vi ikke noe mat. Heller ikke i går. Men kanskje kan vi spise til kvelden. Jeg håper det.

Jeg liker å spille fotball sammen med vennene mine. Og en dag, bare jeg får mulighet til å fullføre skolegangen min, skal jeg bli politi. Hadde foreldrene mine levd, ville de vært stolte av meg.