Bilde av lys kvinne med et lite barn på armen

Urettferdig at du ikke kan gi blod?

Det kan være en stor skuffelse å ikke kunne bli blodgiver. Blodgivning skal ikke være til skade for verken blodgiver eller pasient.

Du har kanskje sett en film, en plakat eller en annonse som forteller at det trengs flere blodgivere i Norge. Så mange som 30 000 flere… Alle typer er velkommen. Meld deg på Giblod.no og gjør en forskjell for noen som trenger det sårt.

«Oi! Det visste jeg ikke!» tenker du. Du tar opp mobilen og finner frem til nettsiden Giblod.no.
Scroll, scroll, scroll – der var skjemaet. Du fyller ut og sender inn. Du får raskt en bekreftelsesmail i innboksen som gjengir informasjonen du har lagt inn. Du har meldt deg som blodgiver! Det gir deg en god følelse. Nå er det bare å vente på at blodbanken skal ta kontakt. Det kan vel ikke ta så lang tid ettersom det er mangel på blodgivere? Men dagene går, ukene og nå en måned, uten at du har hørt noe som helst fra blodbanken. Det kan da ikke være rett? Noe må ha gått feil med registreringen. Du bestemmer deg for å kontakte Giblod på Facebook og spør hvorfor du ikke har hørt noe fra dem. Det er jo en måned siden du meldte deg!
Svaret kommer i løpet av noen timer og kan være som følger:

«Hei … . Det er strålende at du har meldt deg som blodgiver! Mange blir ikke kontaktet før et par måneder etter påmelding pga. begrenset kapasitet på blodbankene. De må prioritere å levere det blodet som sykehuset trenger hver eneste dag. Da kan det gå litt tid før de får registrert nye blodgivere. Noen blodbanker som f.eks. Blodbanken i Oslo og Blodbanken A-hus etterstreber å kontakte nye blodgivere neste virkedag fra påmelding. Andre, slik som Blodbanken Sykehuset Østfold, gjør så godt de kan for å kontakte nye blodgivere innen en uke. Vi håper at flere blodbanker kommer dit hen også. Anbefaler at du kontakter blodbanken som du meldte deg til og sjekker- det skyldes sannsynligvis at de ikke har kommet til ditt navn riktig enda. Lykke til❤» og lenke til blodbankenes kontaktinformasjon på våre nettsider.

Ja vel, så får du vente litt til, da. Det går en uke til og da bestemmer du deg for å ringe blodbanken. En hyggelig stemme svarer deg og du forklarer at du meldte deg som blodgiver for lenge siden uten å ha fått noen innkalling fra blodbanken. Den hyggelige stemmen er forståelsesfull og setter opp en timeavtale for deg. Om en måned! Du ante ikke at dette ville ta så lang tid. Hvorfor ber Røde Kors folk melde seg som blodgivere hvis blodbankene ikke klarer å ta imot nye blodgivere når de melder seg? Du kjenner litt på frustrasjonen og motivasjonen begynner å dale, men du har fått en time og det er et steg nærmere.

Den første timeavtalen

Endelig kommer dagen som du skal til blodbanken. Når du kommer dit, får du et skjema som skal fylles ut. Du kjenner spenningen i kroppen. Sommerfugler i magen og litt raskere puls. Har du en smule sprøyteskrekk? Hva om du besvimer når du blir stukket og ser blodet strømme ned i blodprøverørene? Du blir hentet ut av tankeverdenen din av en blodbankansatt som roper ditt navn. Du smiler og reiser deg opp, hilser på den blodbankansatte som smiler tilbake og ønsker deg velkommen. Dere går inn i et samtalerom der det kun er dere to. Du kan snakke trygt om alt mulig- den blodbankansatte har taushetsplikt og er veldig flink til å gi deg trygghetsfølelse. Du kjenner at du begynner å roe deg ned etter hvert som samtalen flyter. Dette går jo så bra!

Alle kan ikke bli blodgivere

Men så får du høre det som du ikke hadde forberedt deg på, det som egentlig ikke var et alternativ i ditt hode da du meldte deg. Du kan dessverre ikke bli blodgiver. Det er en tung beskjed å få, uansett årsak. Du er dypt skuffet. Her sitter du som ønsker å gjøre noe godt for andre og så blir du nektet å gjøre det på grunn noe så lite som… Du føler for å gråte først, siden blir du sint og haster ut av blodbanken, men først vil du sørge for at den blodbankansatte får høre hvor dustete ordningen er. For noen dumme regler! Du er jo helt frisk nå!

Og det er du sikkert, men det som for en frisk person oppleves som «ingenting», kan bety alvorlig og livstruende sykdom for en som har fått immunforsvaret sitt ødelagt av annen sykdom eller behandling.

Vi som er friske og heldige nok til å slippe å tenke på hvor fantastisk kroppens immunsystem er, forstår ikke alltid hvilke risikoer og hvilken sårbarhet de som ikke er friske blir utsatt for. Når livet henger i en tynn tråd og alt man kan gjøre selv er å håpe og ikke gi opp… Ja, da er det godt å vite at det finnes fantastiske mennesker der ute som frivillig gir av sitt eget blod for at slike som deg og meg skal kunne leve og at de er så bevisste sitt ansvar at de avstår fra blodgivning når det kan være til skade for meg. Fagfolkene som behandler oss gjør det de kan for at vi skal slippe å få enda en sykdom å måtte bekjempe. De vet godt hva pasienten har vært gjennom og den lange veien som muligens må gås før han eller hun blir frisk igjen. De vet også om de pårørende som hver eneste dag gjør sitt ytterste for å skjule hvor ufattelig redde de er for å miste deg.

Umulig å teste blodet for alle infeksjonssykdommer

Seleksjonskriteriene for blodgivere er omfattende og ikke alltid enkle å forstå. Det er viktig å få frem at hensikten med disse kriteriene er å ivareta sikkerheten til både den som gir og den som mottar blod. Blodet som gis blir alltid testet for visse infeksjonssykdommer. Det er imidlertid ikke mulig å teste blodet for alle mulige sykdommer som kan overføres med blod. Dessuten vil ikke alle infeksjoner kunne fanges opp av blodprøvene i en periode rett etter at smitten finner sted. Dette kalles vindusperiode og er grunnen til enkelte karantener, som for eksempel når du bytter seksualpartner.

Hele grunnlaget for blodgivning og ditt ønske om å bli blodgiver er basert på behovene til mennesker som sårt trenger blodprodukter for å leve. Det er viktig å huske det!

Kan du ikke gi blod, så kan du alltids verve noen.

GiBlod.no

Meld deg som blodgiver

Vi bruker informasjonskapsler til å forbedre din brukeropplevelse og for at vi skal forstå hvordan du bruker våre nettsider. Personvernregler