Illustrasjon

Blod er ferskvare

Siden blod har en begrenset holdbarhet, må blodbankene hele tiden få påfyll av nytt blod for ikke å gå tomme.

Det er behov for mange nye blodgivere hvert år for å erstatte dem som ikke lenger kan gi blod blant annet på grunn av alder, sykdom, medisinbruk og flytting.

Meld deg som blodgiver

En halv liter blod kan redde tre menneskeliv. Siden blod har begrenset holdbarhet er det et konstant behov for nye forsyninger.
Det finnes ingen erstatning for blod. Blod er et levende materiale, og selv med moderne og avansert teknologi kan det ikke fremstilles kunstig – blod må gis. Slik gjør du det!
Det kan være mange ulike årsaker til at potensielle blodgivere ikke får gi blod, enten midlertidig eller permanent.
Selv om alt blod består av de samme basiselementene, er det hele 8 forskjellige blodtyper.
Her får du svar på generelle spørsmålene knyttet til blodgivning. Hvis du lurer på noe i forbindelse med medisinbruk, anbefaler vi deg å kontakte blodbanken direkte.
Mange kan ikke overleve uten blodoverføringer fra medmennesker. Takket være blodgivere kan disse personene fortelle sin egen historie.
Røde Kors har to blodbusser som gjør det enklere å gi blod der du er.
Det er usikkert hvem som fikk den første blodoverføringen. Var det kanskje pave Innocentius VIII i 1492? I hvert fall fikk han blod fra tre unge gutter for å bli yngre - og alle fire døde.

Vi bruker informasjonskapsler til å forbedre din brukeropplevelse og for at vi skal forstå hvordan du bruker våre nettsider. Personvernregler