blod redder liv

Se filmen

Hvorfor bli blodgiver?

Visste du at en halv liter blod kan redde tre menneskeliv?

Det finnes ingen erstatning for blod. Blod kan ikke fremstilles kunstig. Blod må gis. Dessuten er blod ferskvare. Pasientene og helsevesenet er helt avhengig av blodgivernes frivillige innsats. Siden blod har begrenset holdbarhet er det et konstant behov for nye forsyninger. Derfor er det avgjørende at blodbankene har nok blod, både til løpende medisinsk behandling og dersom Norge skulle rammes av en større, kritisk hendelse.

Som blodgiver gjør du en viktig samfunnsinnsats og vi ønsker deg velkommen som blodgiver og takker for at du ønsker å gi av deg selv.

Annenhver nordmann vil trenge blod

Halvparten av oss vil ha behov for blod eller blodprodukter i løpet av livet. Likevel svarer over halvparten av respondentene at de har aldri søkt om å bli blodgiver, viser en undersøkelse utført av Respons Analyse på vegne av Røde Kors i mars 2018. 

I Norge har vi i underkant av 100.000 blodgivere. I 2017 meldte rekordmange personer seg som blodgivere på GiBlod.no, hele 31 603. Mellom 16 og 19 000 forsvinner hvert år av naturlige grunner som alder, sykdom, medisinbruk, reisevirksomhet og lignende. o.l.

Blod i beredskap

Røde Kors jobber intensivt for å få flere nordmenn til å gi blod. Å ha mange registrerte og godkjente blodgivere er særlig viktig for vår beredskap. Dersom det oppstår en akutt situasjon som krever mye blod er det viktig at man kan mobilisere blodgivere som er registrert på forhånd, for å ivareta krav til smitterisiko og blodkvalitet.

Du kan melde deg som blodgiver til alle landets 69 giversteder her på GiBlod.no.

 

Meld deg her!

Vi bruker informasjonskapsler til å forbedre din brukeropplevelse og for at vi skal forstå hvordan du bruker våre nettsider. Personvernregler