Birk (18), er glad i musikk

– Læreren sa jeg var rar og annerledes

18-åringene Mathias og Birk i Trondheim har begge opplevd mobbing helt siden barnehagen. Det fortsatte videre med mobbing på ulike skoler.

De visste at jeg likte å kjøre berg-og-dalbane, derfor overtalte de meg til å ake ned den bratte kjellerlemmen på en stol. Jeg slo meg hardt og begynte å grine. Deretter banket de meg opp på guttedoen. En holdt meg fast, mens den andre sparket. Jeg sa det til læreren min, men ble ikke trodd. Han sa at jeg var så rar, så annerledes, forteller Birk S. Kolmannskog.

Droppet ut

Mathias Kristensens mobbehistorie begynte med stammingen. De andre barna gjorde narr av ham, og det var ikke alltid like lett å gjøre seg forstått. Mobbingen fulgte ham helt til han ikke orket mer og droppet ut av skolen. I et Facebook-innlegg har han gitt uttrykk for noen av sine opplevelser. Mathias skriver åpent om lese- og skrivevansker, ADHD, stammingen og hvordan han har mistet venner og familie på grunn av depresjon og rus.

– Alle har jo sine problemer i livet. Men vi er alle mennesker, og vi kan lære oss å bry oss om hverandre. Barn og unge med ulike utfordringer blir mobbet og sett ned på. Hvorfor er det så vanskelig å hjelpe slike som oss?

20170906.Mathias-SosPuls-full.12
Rett frem: – Selv om det er vanskelig å ikke leve i fortiden, prøver jeg å tenke fremover. Jeg håper at jeg kan hjelpe andre ungdommer som har det vondt, sier Mathias.

Vil hjelpe andre unge

Mathias bruker i dag det meste
 av tiden på å henge med venner i Trondheim sentrum, høre på musikk og skate. Flere av de som henger
 der har også blitt plaget, og Mathias betegner gjengen som en familie. Det han nå ønsker å gjøre med livet sitt er å hjelpe andre unge i lignende situasjoner. Derfor har han også blitt frivillig i Fellesverket, Røde Kors’ aktivitetshus for ungdom.

Vi bruker informasjonskapsler til å forbedre din brukeropplevelse og for at vi skal forstå hvordan du bruker våre nettsider. Personvernregler