Søstrene Marmar (10), Marjan (11) og Sandra (11) storkoste seg på høstferie i Oslo sammen med Røde Kors.

Ship o’hoi på storbyferie

- Endelig kan jeg se Oslo!
 Glade klamrer søstrene Sandra (11) og Samara (9) seg fast i tønna på Maritimt museum i Oslo. Litt tørrtrening er bra, om noen timer skal de kjøre båt for aller første gang.

Sandra og Samara er på høstferieopphold med Ferie for alle. Sammen med storebrødrene Hassan (15), Mannar (12), foreldrene og 60 andre Ferie for alle-deltakere har de travle dager for å rekke alt de skal se og oppleve på Oslo-ferien. På storbyferie nytter det ikke å ligge på latsiden!

FFA-Ship-O'hoi!-på-Kon-Tiki-Museet-DSC_1873
Ship o’hoi! Land i sikte! Sandra (11 år), pappa Mohannad og Samara (9 år) har klatret opp i tønna på Norsk Maritimt museum i Oslo.

Ferie full av opplevelser

Mamma Selma smiler og vinker til jentene i tønna.

– Vanligvis må barna våre bare høre på når klassekameratene forteller om alt de har opplevd i ferien. Det er vondt å ikke kunne gi barna det andre har, men nå er det deres tur til å fortelle. Det gjør meg virkelig glad, sier hun.

Foreldrene kom til Norge i 2001 etter å ha flyktet
 fra regimet i Irak. Pappa Mohannad jobbet da som dramatiker, skuespiller og leder av en vestlig orientert tv-kanal. Nå gjør foreldrene alt de kan for å gi barna en god fremtid i Norge.

– Ship o’hoi! roper jentene fra tønna, før de klatrer ned for å tråle resten av museet. Sammen med de andre feriedeltakerne ser de på båter og lærer om norsk maritim kulturhistorie.

Heyerdahl
– Se, han stirrer på oss! Hvem er det? Marmar (10), Marjan (11) og Sandra (11) stirrer tilbake på voksdukken. – Det er Thor Heyerdahl, forklarer mamma Marie, som synes det er moro at både hun og døtrene lærer mer om norsk kulturhistorie.

Det nærmer seg livets første båttur for søstrene Sandra og Samara, men først går turen innom Kon-Tiki Museet. Der er Veronika og barna Aleksander (11) og Linea (6) allerede i full gang med utstillingen.

Ferie for alle gjør livet lettere

– Ferie, sier mamma Veronika, er ingen selvfølge for oss. Tenk at vi får oppleve
 alt dette! Røde Kors gjør en stor forskjell for familiene som får være med på Ferie for alle. Svak økonomi kan ramme alle i kortere eller lengre perioder av livet. Jeg, for eksempel, har jobbet som sykepleier 
i mange år – helt til jeg fikk en revmatisk sykdom og måtte slutte i jobben min. Når du er alene med tre barn og skal leve på avklaringspenger fra NAV, blir det ikke mye til overs til ferieturer. Dette tilbudet er helt uvurderlig, ikke bare økonomisk, men også fordi det er flere som kan passe barna når kroppen min sier stopp. Jeg ville ikke kunnet dra på en slik tur alene, verken økonomisk eller praktisk. Ferieoppholdet er utrolig godt organisert og de frivillige gjør en super jobb med å inkludere alle, skryter Veronika – og legger til at de har fått vennefamilier gjennom Røde Kors som de også holder kontakten med i hverdagen.

FFA-Familien-Berg-DSC_1922
– Ferie for alle er veldig gøy! fastslår Aleksander (11), Linea (6) og mamma Veronika.

– Det skjer noe med det sosiale livet når du ikke er i jobb, det gjelder uansett utdanning og bakgrunn. Også derfor er tiltak som Ferie for alle viktig.

– Hjelp! Jeg gynger!

På brygga på Bygdøy står Sandra og Samara og ser på at båten som skal ta dem tilbake til sentrum klapper til kai.

– Uæææh! sier Samara og tar et godt grep om morens hånd i det hun skritter om bord. Alt gynger og er litt skummelt, men det går fint, for på den andre siden av fjorden venter nye opplevelser. Reptilparken og pop-senteret er førstevalget for noen, jentene og foreldrene har blinket seg ut Naturhistoriske museum.

FFA-Selma-og-Samara-(9-år)-Al-AazariPA100074
Førstereis: Samara (9 år) kjører båt for aller første gang. Da er det godt å ha mamma Selma å støtte seg til.

– Hadde det ikke vært for Røde Kors, ville vi aldri vært på denne ferien, sier pappa Mohannad. For en gangs skyld trenger han ikke tenke på at de ikke har råd til ferie. Pengene de har, må de bruke på mat og klær til barna. Kanskje får de også råd til at Hassan begynner på fotball.

Takk til Røde Kors og de frivillige

Også mamma Selma vil gjerne takke Røde Kors.

– Det er fint at de tenker på folk som har dårlig økonomi. Og de frivillige er så hyggelige og hjelpsomme. De bryr seg virkelig. Det setter vi stor pris på.

De drøyt 60 feriedeltakerne lever ulike liv, men er samtidig i samme båt. Vedvarende svak økonomi påvirker livet på så mange måter, ikke minst for barna. Men etter noen dager på Ferie for alle er både store og små fylt av nye, gode opplevelser. 11 år gamle Marjan oppsummerer det på følgende måte.

– Tusen takk til alle som hjelper Røde Kors så vi kan få denne ferien. Det er så fint! Vi har det så gøy! Jeg gleder meg til å fortelle vennene mine om alt vi har sett og opplevd.

Ferie for alle

  • Ferie for alle er et tilbud til familier med svak økonomi
  • Arrangeres flere steder i landet i tilknytning til høytider og skolens ferier
  • Målet er å gi familiene en positiv ferieopplevelse og et pusterom fra hverdagen
  • Hittil i år har over 3500 barn og voksne vært på ferie med Røde Kors

Vi bruker informasjonskapsler til å forbedre din brukeropplevelse og for at vi skal forstå hvordan du bruker våre nettsider. Personvernregler