GUTTA PÅ TUR: Matias, Leander, Sabior, Khaled og Iwan har lenge gledet seg til sommerferien i Langesund. Selv om de traff hverandre i går, har de allerede rukket å bli en sammensveiset gjeng. Vis bildetekst
GUTTA PÅ TUR: Matias, Leander, Sabior, Khaled og Iwan har lenge gledet seg til sommerferien i Langesund. Selv om de traff hverandre i går, har de allerede rukket å bli en sammensveiset gjeng. Foto: Bjørn Runar Foss Sodeland.

Ferie for alle - Konger på havet

Det er sommer og sol, og sammen med latter, jubel og skravling fyller Kaptein Sabeltanns sanger den varme skjærgårdslufta i Langesund med liv. Ferien er her og det er mange konger på havet.

Den 75 fot store skuta Flesa har akkurat forlatt havn i Langesund og seiler stolt ut i fjorden på jakt etter nye og spennende eventyr. Siden den ble bygget i Møre og Romsdal i 1936 har den vært brukt til alt fra hvalfangstbåt på Atlanterhavet til skoleskip.

I dag er skuta fylt med glade barn og spente voksne som er klare for å nyte noen velfortjente dager ferie. For en utenforstående kan det se ut som de har kjent hverandre hele livet, men egentlig er alle vennskapene her på båten rykende ferske.

khaled_Iwan
Khaled og Iwan koser seg på ferie og er storfornøyd med alt de får være med på hver eneste dag. Foto: Bjørn Runar Foss Sodeland.

Mange nye venner

– Det aller beste med Ferie for alle er at jeg har fått så mange nye venner, sier Iwan Bali (9). Sammen med Matias, Leander, Sabior og Kahled har han de siste ti minuttene hengt ved båtripa og ropt ut hver gang vi har passert en brennmanet.

– Vi har sett tusen millioner stykker, hevder Khaled, men blir raskt irettesatt av kameratene, som forteller at det virkelige tallet et på litt over 20. Her holdes det nemlig nøye regnskap.
 Den sammensveisede guttegjengen møtte hverandre for første gang i går kveld og fant raskt tonen. Planen for ettermiddagen er allerede klar.

– Vi skal rett til badeland, sier Leander Wilhelmsen (11). I går testet han ut fasilitetene med mamma Victoria. Selv om hun imponerte med å bli med opp i vannsklia, må hun nå vike for de nye kompisene.

– Vi voksne har også fått oss noen nye venner og fått mulighet til å «bonde» litt. Det er deilig å få noen avslappende dager langs sjøen der man slipper å vaske, brette klær og lage middag hele tiden, sier hun.

«Alle barn fortjener gode ferieminner.» Nawras (17)

frivillige_Birk_Nawras
FINT Å KUNNE BIDRA: Birk og Nawras setter pris på å bidra som frivillige på Ferie for alle. Begge trives med å jobbe med barn, og har ingen problemer med å holde på oppmerksomheten til Matias. Foto: Bjørn Runar Foss Sodeland.
Engasjerte_Birk_Teodor_Rabben
ENGASJERT: Birk Teodor Rabben (17) forteller levende om vulkaner og isbreer som har skapt det vakre landskapet Flesa seiler gje nnom, men gutta er veldig i tvil om han bare skrøner. Foto: Bjørn Runar Foss Sodeland.

Skitt fiske

Ferden går videre gjennom smale sund og vakre landskap. Plutselig sakker skuta farten. Skipper André Bjønnes blåser to tydelige signal med Flesas fløyte og informerer om at nå er det på tide å finne fram fiskestengene.

De unge passasjerene bidrar med alt fra å feste sluk til å få det til å slippe taket og gli ned i vannet. Så er det bare å smøre seg med tålmodighet og vente. En av gutta lurer fælt på om det er noen sjanse for å få hval på kroken, men får raskt tilbakemelding om at det nok er mer sannsynlig at torsk eller makrell biter på.

Matias Steinbakken Bergskås (8) er en erfaren fisker og er klar for makrell.

– Jeg er veldig glad i makrell. Vi pleier å røyke den og maule med grønnsaker, forteller han og smatter fornøyd. Fangsten uteblir, men det er ingen som klager av den grunn.


– Jeg liker ikke fisk, sier Iwan, som gleder seg mer til dagens is. Hver dag får nemlig feriegjestene hver sin iskupong.

– Lillebroren min smakte på isen sin, men likte den ikke. Derfor fikk jeg hans også i går, sier Iwan og ler fornøyd. Han har med seg hele familien på tur. Mamma Rangin, pappa Adib, lillebror Mirwan (8) og minstemann Sharwan på bare fem måneder.

Verdifullt

Store mengder sol, sjø og salt tar på, og det er en trøtt og sulten men veldig fornøyd gjeng som etter tre timer tøffer inn mot land for å spise lunsj. Nawras Bin Khadra (17) er storfornøyd. Han har tidligere vært med som gjest med Ferie for alle, og nå er han frivillig.

– Jeg vet hva det betyr for de som er med her å få mulighet til å komme på en ferie som dette. Som frivillig har jeg det veldig gøy selv også, og det er kjempesosialt. Det er skikkelig koselig her, sier Nawras.

Ferie for alle

  • Ferie for alle er et tilbud til barnefamilier som av ulike grunner ikke har midler til å dra på ferie på egen hånd.
  • Sommeren 2018 reiste 1700 barn på 51 ferieopphold sammen med ca. 400 frivillige.
  • Det er stadig en økning av søkere til Ferie for alle: 2015 med 6209 søknader, 2016 med 8239 søknader og 2017 med totalt 10 012 søknader.
  • I 2017 hadde Røde Kors 4206 familier med på tur og i 2018 har vi 4700 plasser. Hvert år får dessverre halvparten av de som søker, avslag.

Les mer om Ferie for alle her

Vi bruker informasjonskapsler til å forbedre din brukeropplevelse og for at vi skal forstå hvordan du bruker våre nettsider. Personvernregler