Alina og storesøsteren Lera flflyktet fra Ukraina til Russland

Fryktet for foreldrene

To måneder etter at søstrene Alina
(12) og Lera (16) flyktet fra konflikten i Ukraina til St. Petersburg visste de ikke om foreldrene var i trygghet eller ikke. De var preget av angst og bekymring.

Vi møtte dem på Røde Kors sitt rehabiliteringssenter for jenter i St. Petersburg.

– Det er morsomt her på senteret og det er masse aktivitet her. Men vi savner hjemmet vårt i Lugansk. Alle vennene og familien vi forlot der, sier Alina. Hun og søsteren flyktet til Russland sammen med bestemoren og broren helt i starten av konflikten og har ikke opplevd så mye av kampene. Men i nesten to måneder visste de ikke om foreldrene var trygge eller ikke.

Fikk snakke ut om tanker og følelser

– Vi var redde for at noe skulle skje dem, forklarer Alina. De visste at så lenge foreldrene ble igjen i Ukraina kunne de bli drept i konflikten.


Det er en enorm lettelse nå som alle er i trygghet i St.Petersburg. Allikevel hadde livet blitt lettere om konflikten tok slutt. Fortsatt bekymrer de seg veldig for venner og slektninger som er igjen i Lugansk.

– Det er ikke trygt der på grunn av krigen. Vi snakker med dem på Skype og e-post for å forsikre oss om at de har det bra. Det er litt roligere der nå, sier storesøster Lera.

Hovedbilde1
Kaldt om vinteren: Søstrene Alina og Lera fikk være på Røde Kors sitt rehabiliteringssenter i St. Petersburg mens de ventet på at foreldrene også skulle flykte fra krigen i Ukraina.

Bor i en hytte

Det var for kaldt for søstrene Lera og Alina å bo i en sommerhytte, uten strøm, gjennom den kalde russiske vinteren. Rehabiliteringssenteret for unge jenter ble redningen. De er ikke i hovedmålgruppen for tiltaket, men de har fått lov til å bo der om vinteren fordi familien ikke har hatt råd til å finne et ordentlig sted å bo. Foreldrene, bestemoren og lillebroren deres bor fortsatt i datsjaen, en tradisjonell russisk sommerhytte.

Liker seg i St. Petersburg

Verken Alina eller storesøster Lera ønsker seg tilbake til Lugansk. De liker seg i St. Petersburg.

– Vi håper at foreldrene våre en dag får nok penger til å kjøpe en ordentlig leilighet her i St. Petersburg som vi kan bo i sammen. Så kan vi starte på nytt her i Russland, langt unna konflikten hjemme, sier Alina.

Konflikten i Ukraina

  • Rundt 10.000 mennesker, halvparten av dem sivile, har mistet livet siden 2014 da konflikten mellom Russland og Ukraina brøt ut. Det er stadig kamp mellom de russiskstøttede utbryterrepublikkene og ukrainske tropper.
  • Over 1,4 millioner mennesker har flyktet til andre steder i Ukraina, mens en million har flyktet til andre land, de fleste til Russland

Mange vil til St. Petersburg

St. Petersburg har store utfordringer med innflyttere fra andre deler av Russland og innvandrere fra tidligere sovjetstater i Europa og Asia. Flertallet av barna som Røde Kors hjelper i St. Petersburg er barn av immigranter. Foreldrene har lave inntekter og små muligheter til å løfte familien ut av fattigdom.

Rehabiliteringssenteret for jenter

St. Petersburg Røde Kors sitt rehabiliteringssenter for jenter har plass til 25 jenter. Øvre aldersgrense er 18 år. Senteret har 19 ansatte og er døgnbemannet.

Senteret er primært for jenter som ikke kan være hos foreldrene på grunn av rusproblemer og manglende omsorg. Hvis jentenes foreldre mister foreldreretten blir jentene normalt flyttet over på barnehjem.

Vi bruker informasjonskapsler til å forbedre din brukeropplevelse og for at vi skal forstå hvordan du bruker våre nettsider. Personvernregler