Bildet viser russiske Lera, ni år, spise sin frokost før skoledagen begynner.

En dag i Leras liv

Vårsola skinner over Parfino, en industriby sør for Novgorod. Lera (9) er klar til å gå på skolen. Der venter ny kunnskap, gode venner og ikke minst; dagens eneste varme måltid betalt av Røde Kors.

Photoshop; 110415_en dag i livet_Parfino_Russland_7
Ljuba, en av sosialarbeiderne på skolen, stikker ofte innom for å slå følge med Lera, det hender nemlig at Lera ellers ikke kommer seg på skolen. Men nå får hun yttertøyet på i en fart. I Russland er det kultur for å hjelpe hverandre. I dag er det jeg som trenger hjelp, i morgen kan det være deg.
Photoshop;110415_en dag i livet_Parfino_Russland_14
Utenfor huset tar Lera imot Ljubas trygge hand. Snart slutter flere skolebarn seg til. Det har ikke regnet på flere dager. Likevel ligger det store vanndammer rundt husene og langs veiene. Landskapet i Parfino er myrlendt og sjelden tørt. Barna hopper og spretter hit og dit for å unngå vanndammer og gjørme. I utkanten av skolegården skritter de over gassrøret som ligger på bakken – og straks er skoledagen i gang.
110415_en dag i livet_Parfino_Russland_18
I garderoben skifter Lera til skoleuniformen, som hun har i sekken. Så er det klart for dagens første økt. Skoledagen varer fra kl 07.00 til 19.00.
Photoshop; 110415_en dag i livet_Parfino_Russland_34
Lera og en skolevenninne jobber intenst med skolearbeidet. Etter noen timer rumler det i magen og det er endelig tid for dagens eneste varme måltid.
Photoshop; 110415_en dag i livet_Parfino_Russland_48
Det er lunsjtid og alle barna i klassen løper til vaskene for å vaske hender før de stiller seg på rekke. Alle må stå i ro før de får lov til å gå inn å sette seg. I dag får barna potetmos, kjøtt og grønnsaker. For Lera er dette dagens eneste varme måltid. ”Måltidene fra Røde Kors er gode. Jeg liker dem. Aller best liker jeg pasta med ost. Hjemme får jeg ofte te og brød med smør til frokost. Til middag har vi kanskje litt potet.”
Photoshop;110415_en dag i livet_Parfino_Russland_55
Lera (9) og Anastasia (9) spiser lunsj betalt av Røde Kors. Det gjøres ingen forskjell på elevene som kan betale selv og de som får maten betalt av Røde Kors. Ved bordet er det latter og livlig prat. Lera og bestevenninnen Anastasia tuller og tøyser, men spiser hver smule. På denne skolen får 40 barn mat av Røde Kors hver dag.
110415_en dag i livet_Parfino_Russland_28
Lera og Anastasia slår følge hjem, forbi de slitte boligblokkene, forbi kommunehuset der Lenin står på sokkel og peker mot fremtiden, som en ironisk kommentar til tidligere tiders drøm om det perfekte samfunn. Dagens Parfino, med løshundene og de skjeve husene som ser ut som om de når som helst vil synke ned i myra, minner lite om forfedrenes visjoner. Men Lera og Anastasia har sine egne drømmer, fremtidshåp som kanskje blir sanne en dag.
Photoshop; 110415_en dag i livet_Parfino_Russland_38
Vel hjemme skifter Lera fra skoleuniformen til langbukse. Lillesøsteren er for liten til å gå på skolen og har vært hjemme med moren.

Fakta om Parfino

  • —Parfino er en liten by med ca 8000 innbyggere beliggende 30 km sør for St. Petersburg. 

  • De første referansene til byen som er nedskrevet er fra 1495. 

  • Byen har vokst fram rundt en fabrikk, der mange av de mannlige innbygger- ne jobber. 

  • Etter Sovjetunionens oppløsning i 1991 har det gradvis blitt færre arbeidsplasser ved fabrikken. 

  • Mennene trekker i økende grad mot de store byene for å finne arbeid - kvinnene og barna blir igjen. En del ektemenn og fedre kommer aldri tilbake, noe som setter mødrene i en svært vanskelig situasjon. 


Vi bruker informasjonskapsler til å forbedre din brukeropplevelse og for at vi skal forstå hvordan du bruker våre nettsider. Personvernregler