Bildet viser brødrene Maxim (14), Ivan (12) og Svyatoslav (5) fra Novgorod. Vis bildetekst
Brødrene Maxim (14), Ivan (12) og Svyatoslav (5) bor på landsbygda utenfor Novgorod sammen med foreldrene. Familien er svært fattig og har et lite, hjemmelaget kyllingklekkeri i stuen. Foto: Camilla Gilje Thommessen.

Sper på med kaniner og kyllinger

Det er trangt om plassen i den lille, umalte tømmerhytta til familien Turyshevy. På ett rom bor og sover mor, far og de tre sønnene tett i tett med kaniner og kyllinger.

I tillegg til oppholdsrommet er det et kjøkken med matrester, poser med mel og gryn, en vannbøtte og en gammel gasskomfyr. I hjørnet maler en katt fornøyd. I det lille vindfanget er det stablet litt ved, og sko og støvler ligger hulter til bulter.

Vannkranen og toalettet er utenfor hytta. Her står også familiens store selskapssyke hund bundet i en kjetting.

_MG_6731
Maxim liker å bruke hendene og har bygget en trebåt på skolen. Foto: Marianne Wellén.

Kyllinger og grønnsaker i stua

Maxim (14) og Ivan (12) bor her på landsbygda utenfor Novgorod sammen med mor, far og lillebror Svyatoslav (5). Familien er ekstremt fattig, bare moren Nadezhda (40) har fast jobb i garderoben på skolen, mens far Oleg (52) har sporadiske jobber innimellom.

Når han er hjemme, steller han med kaninene og kyllingene de har i hjemmesnekrede pappesker som rugekasser med varmelamper over. Idag ble det klekket ut en kylling i en av pappeskene til stor begeistring for guttene. I stua står også plastkrukker med spirer av grønnsaker.

kylling_IMG_2620
Foto: Camilla Gilje Thommessen.

Får sunn mat fra Røde Kors

Maxim og Ivan er med i programmet til Røde Kors og får varm mat på skolen hver dag.

– Det hjelper oss veldig, for da vet vi at de blir mette og får sunn mat, selv om vi har lite penger, forteller faren. Lillebroren går i barnehage og får mat der.

– Takket være Røde Kors og sosiale myndigheter går ingen av guttene sultne til sengs, sier han.

_MG_6746
Foto: Marianne Wellén.

Oppdragelse og utdanning er viktig

Om vinteren fyres det med ved i den trekkfulle hytta. Ikke sjelden fryser vannet. Forholdene er vanskelige, og guttene arver klær fra andre som de går med til de ikke kan brukes mer.

Klærne blir sjelden vasket. Sosialarbeiderne og de lokale Røde Kors-frivillige er bekymret og prøver å fortelle foreldrene at de må vaske og rydde, for boforholdene er ikke bra for guttene.

Til tross for vanskelige kår er familien blid og imøtekommende. De har en god og hyggelig tone seg imellom, og faren forteller at de er veldig opptatt av at guttene skal få en god oppdragelse og utdanning. Disiplin er viktig.

Russland

  • Minst 14 prosent av befolkningen (dvs 20 millioner mennesker) lever under den offisielle fattigdomsgrensen.
  • Om ikke kun inntekter, men reell tilgang
til sosiale goder, legges til grunn, lever 25 prosent eller 36 millioner mennesker under fattigdomsgrensen.
  • Støtteordninger som barnetrygd
er begrensede. Det gis også enkeltutbetalinger ved fødsel og når barna blir myndige.

Vil bli fotballspiller, men mangler lag

På skolen liker Maxim russisk best, ved siden av gym og sløyd. Han viser stolt fram en modellbåt han har laget. Hans store drøm er å bli proff fotballspiller, men det er ikke noe fotballag i nærmiljøet. Ivan liker også sport, men er mest interessert i kultur som teater og dikt.

– Før ville jeg bli politi, men nå er det lillebror Svyatoslav som har overtatt den drømmen, smiler han.

Som Røde Kors-giver bidrar du til at Maxim, Ivan og lillebror Svyatoslav kan få en god oppvekst og god helse, og mulighet til å følge drømmene sine.

Dette gjør Røde Kors

Russisk Røde Kors får støtte fra Norges Røde Kors for å bistå vanskeligstilte barn i fem regioner: Murmansk, Arkhangelsk, Novgorod, Pskov og St. Petersburg.

  • 1800 barn får et daglig varmt måltid.
  • De fleste av disse barna deltar i trygge fritidsaktiviteter.

  • 25 jenter fra spesielt utsatte familier får omsorg og hjelp ved et døgnåpent Røde Kors-senter i St. Petersburg.

  • Unge frivillige får opplæring for å fremme en sunn og trygg livsstil blant barn og ungdom.

  • Vi støtter beredskap og hjelpekorps i Murmansk fylke, samt hjelper Russisk Røde Kors til å skaffe egne penger.

Vi bruker informasjonskapsler til å forbedre din brukeropplevelse og for at vi skal forstå hvordan du bruker våre nettsider. Personvernregler