Bildet viser Varja (6) som smiler fra Røde Kors-senteret i St. Petersburg. Vis bildetekst
Varja opplevde mye bråk hjemme og får nå god omsorg på Røde Kors-senteret. Foto: Camilla Gilje Thommessen.

En tøff start på livet

Varja (6) er den yngste av de 24 jentene som bor på Røde Kors-senteret i St. Petersburg. Snart kan hun flytte hjem til pappa.

For halvannet år sidan kom Varja til rehabiliteringssenteret i St. Petersburg. Hun ble sendt hit fordi foreldrene ble separert og det ble mye bråk og vanskeligheter hjemme.

Faren har hele tiden holdt kontakten og Varja har ofte besøkt ham i helgene. Nå har han fått en ny kone og Varja skal snart flytte sammen med dem. Den nye kona har en sønn som er litt eldre, og Varja gleder seg til å få en storebror.

Har fått en god venn på senteret

Varja er en tander, tynn og blek pike som ofte blir syk. Hun har dårlig immunforsvar og får stadig feber. På rehabiliteringssenteret blir hun tatt godt vare på, får næringsrik mat og medisinsk og psykologisk oppfølging.

Lisa (12) er hennes fadder og eneste nære venn her. Hun hjelper Varja med praktiske ting, beskytter og passer på henne. På senteret har Varja lært å lese og forbereder seg på å begynne på skolen til høsten. Hun er glad i å lære og har lest en hel bok som hun er veldig stolt av. Når hun blir stor vil hun bli kjemiker. Hvorfor? Fordi hun har lyst til det.

Russland_4_2018_Rehabilitationcentre_StPetersburg_Varja_6
Varja (6) deler rom med flere andre jenter. I senga har hun bamser og kosedyr som gir godt selskap når hun skal sove. Foto: Camilla Gilje Thommessen.

Røde Kors’ rehabiliteringssenter i St. Petersburg

  • Botilbud for 25 jenter i alderen 5–18 år i St. Petersburg.
  • Støttes av Norges Røde Kors i samarbeid med Russisk Røde Kors, andre frivillige organisasjoner og russiske myndigheter.
  • Noen av barna har i perioder bodd på gata. Andre kommer fra familier med vold og rus.
  • Målet er at jentene skal flytte til familie, fosterhjem eller mer permanente barnehjem. De som er gamle nok (18 år), får hjelp og støtte til å klare seg selv.
  • Senteret har 18 ansatte og er døgnbemannet. Flere frivillige bidrar med aktiviteter og leksehjelp.

Vi bruker informasjonskapsler til å forbedre din brukeropplevelse og for at vi skal forstå hvordan du bruker våre nettsider. Personvernregler